Чишћење канала и санација депоније

Председник општине Бечеј је у понедељак 12. јула у Београду потписао уговор са Министарством за заштиту животне средине за пројекте чишћења канала у градској зони у Бечеју, као и уклањање дивље депоније на улазу у Милешево. На овај начин су обезбеђена средства за финансирање ова два вема важна пројекта. Проблем депоније и закрчених канала у Бечеју су вишедеценијски проблеми који већ дуго чекају на реализацију.

Ова средтсва која су намењена нашој локалној самоуправи део су већег програма финансирања које је за ову годину Министарство наменило за чак 43 локалне самоуправе.

Приликом потписивања уговора са локалним самоуправама, министарка Ирена Вујовић нагласила је да ће из буџета Министарства, за санацију локација на којима су некада биле депоније, одрони и клизита у овој години бити издвојено готово 333 милиона динара. Заједнички циљ општина и градова, односно Министарства заштите животне средине је да на месту девастираног земљишта буду изграђени еко-паркови и зелени простори које ће грађани моћи да користе.

Вујовић је навела да ће пројекти бити суфинансирани у 43 града и општине, којима су на јавном конкурсу одобрена средства.
– Ово је само један у низу конкурса за суфинансирање еколошких пројеката широм Србије који смо расписали ове године и велико је интересовање градова и општина. Овом приликом желим да их похвалим за квалитетно припремљене пројекте чија ће реализација омогућити бољи живот грађанима. Средства која додељујемо намењена су за санацију локација на којима су некада биле депоније, ерозивног земљишта, одрона, клизишта. Циљ нам је да на месту девастираног земљишта буду изграђени еко паркови и зелени простори које ће грађани моћи да користе – рекла је Вујовић.

Министарка је додала да су сви пројекти од изузетног значаја, јер директно доприносе очувању природе и земљишта као природног ресурса, истичући као посебно важне пројекте санације и рекултивације земљишта у близини речних сливова.

-План је да сви пројекти буду реализовани до 30. новембра, тако да ћемо резултате видети већ у овој години Бору, Зајечару, Новом Пазару, Осечини, Зрењанину, Смедереву, Бечеју и другим градовима и општинама. Ми ћемо наставити истим темпом да улажемо у пројекте заштите животне средине ради очувања природних ресурса, јер на тај начин подижемо и квалитет живота наших грађана – истакла је Вујовић.