МладиСпорт

Чонгор Вајда: Трудом ка успеху

Бицикл је у деветнаестом веку почео је интезивно да се користи као здраво и ефикасно средство за превоз, које подстиче физичку активност, али уједно смањује коришћење фосилних горива па самим тим и загађење ваздуха. Како се саговорник рубрике Трудом ка успеху Чонгор Вајда присећа, његова љубав према бицилизму родила се још у детињству.

Као мали сам одувек сањао да са бавим са неким спортом, и нешто што ме је одувек привлачио је бициклизам. Са 10 година сам за рођендан добио бицикл, и од тада сам сваки дан ишао у школу са бициклом, са другарима на Тису, значи буквално свугде смо се кретали бициклом.“

Ипак, тек скоро деценију касније, као волонтер Канцеларије за младе општине Бечеј, добио је прилику да се пријави и учествује на Европском првенству у планинском бициклизму 2021. године, када је почео да своју љубав претворa у професију.

Свидело ми се како функционише Канцеларија за младе, пратио сам страницу, и одлучио сам да се учланим. Хуманитарни турнир у стреет баскету је нешто што и дан данас КЗМ организује и то ми је омиљено дешавање кад причамо у спорту, наравно манифестацију Бечеј Ноћу не можемо заборавити, кад сам први пут волонтирао, нисам могао да верујем, да ћу ја моћи толико близу да будем звездама. Био сам пре свега активан волонтер, и тако 2021. године ми се пружила прилика да пошаљем пријаву да будем волонтер на Европском првенству у планинском бициклизму. Добио сам похвале од организатора, и мислим да тај дан никад нећу заборавити“, препричава Вајда, али како каже могућност да учествује у нечему што воли, није му донела само похвале већ и вредна познанства.

Један од организатора трка планиског бициклизма је Немања Вајс, директор Бициклистичког клуба у Новом Саду и оснивач спортско туристичког концепта Serbia Epic Series који организује неколико трка у планском бициклизму у низу. Захваљујући Немањи Вајсу, Чонгор је добио прилику да учествује у разним тркама, отпутује са Немањиним тимом чак два пута у Турску и опроба професионални (МТБ) друмски бицикл.

Чонгор Вајда и Немања Вајс
Чонгор Вајда и Немања Вајс

После месец дана добио сам позив да идем са Немањом и са екипом са Европског првенства у планинском бициклизму, и да будем део приче -Трке кроз Србију-,и од тада активно учествујем на тркама које он организује. Пре свега морам да се захвалим Немањи Вајсу, који ми је пружио прилику да отпутујем у Турску чак два пута, прво у Аланy, па у Сакарју са фантастичном екипом, и по први пут седнем на професионални МТБ, друмски бицикл. Не могу описати, колико сам био срећан кад сам први пут се провозао на тим стазама. Наравно после првог круга сам већ био уморан“, признаје Чонгор кроз смех.

Уз подршку Вајса и Савеза спортова општине Бечеј, дошао је на идеју да оснује Бициклистички клуб Бечеј.

Разочарао сам се што немамо бициклистички клуб у Бечеју,па сам дошао на идеју да се оснује клуб. Пуну подршку сам добио од Немање Вајса који ме је упутио где и шта треба да урадим, шта су процедуре. Клуб ће бити место свих заљубљеника у бициклизам, ентузијаста и оних који желе да се афирмише бициклизам у Бечеју. Један од циљева јесте да се млади Бечејци едукују о бициклизму, код нас у клубу ће научити безбедно да возе бицикл у саобраћају, нешто што имамо у плану јесте да се организује бициклистичка секција у школама на територији општине Бечеј“, најављује Вајда и подстиче све заљубљенике у бициклизам да се прикључе секцијама и тркама које ће бити организоване у Бечеју у наредном периоду.

И тако, док припрема догађаје за све љубитеље бициклизма, искористио је прилику да остави поруку другим младим Бечејцима:

Волонтирајте, упознајте нове људе, и нешто најважније, никада немојте одустајати од својих снова, будите упорни!“

Слике/ Приватна архива /Чонгор Вајда