ВестиКултура

„Илузије слободе“: Бенефит концерт и трибина 30. марта

Почетком лета и ове године очекује нас фестивал „Илузије слободе“, који ће се одржати 14. и 15. јуна у Бечеју, на салашу The Spirit of Schultz. Организатори овог фестивала и свих бенефит журки и концерата су екипа из  „The Mighty Mighty Bečejs”.

Како организатори кажу, реч је о фестивалу који постоји на постулатима идеје “уради сам” а којем је циљ да промовише алтернативну уметност.

Овај фестивал својом концепцијом и програмом има и за циљ да подсети публику да постоје музичари, писци, сликари, илустратори и глумци који су прави уметници, који без много пара и помпе желе да дају своје најбоље радове публици и да су, стога  без сумње, завредели нашу пажњу. Они доказују да мотивација не мора увек да буде новац или слава, већ жеља за стварањем оригиналне уметности и слање јасних, директних и ангажованих порука, које би могле да поправе свет око нас.

Шта значи бенефит? Читав овај пројекат се током одређеног времена финансира прикупљањем добровољних прилога на бенефит журкама и концертима, а прва следећа нас очекује у суботу 30. марта у Позоришном клубу у Бечеју.

„У госте нам то вече долази и Дашко Милиновић, наш стари пријатељ који је Бечејцима познат још из бенда RED UNION, а који је такође наше суграђане развесељавао кроз Чабаре са Млађом, те учествовао на Трибини о антифашизму.“ – најављују организатори.

Дашко је 2022. године написао и издао књигу “KNOW HOW (Како да урадите и будете безмало све)” коју је илустровао Љубомир Бабић. Промоција књиге биће одржана 30. марта у 21 часа, у разговору учествују аутор Дашко Милиновић и модератор разговора Здравко Петровић.

Нако промоције књиге, око 22 часа, нас на бини очекују концерт бендова: Wrishlas, 5 минута славе и Потрес.

„Wrishlas“ је веома млад бенд, три члана бенда немају заједно ни 40 година, они долазе из Сремске Каменице и Бачке Паланке и свирају први пут у Бечеју.

За праве љубитеља панк звука ово ће бити изузетна прилика да чују још један бенд који много обећава. У питању је бенд „5 минута славе“ који нам долази из Новог Сада, града који има дугачку и значајну традицију када је панк звук у питању. Реч је о младом и перспективном punk-rock бенду, који ће се такође први пут представити бечејској публици.

Бенд „Потрес“ је у протеклих двадесетак година у више наврата гостовао у нашем граду и то су често били незаборавни концерти и дружења, како за публику и организаторе, тако и за бенд. Након више од 30 година постојања, нису баш превише активни, али на позив из Бечеја су се радо и одмах одазвали. Сигурни смо да ће и овог пута познати “смедеревски панкери“ поново направити спектакл у Бечеју..

Следећи бенефит концерт за фестивал „Илузије слободе“биће одржан у пивници Beerabilly 18.маја, када нас очекује наступи нашег пријатеља Фуриозног Фредрага и нове бечејске атракције, која се кратко и јасно зове „Маршали“.

Организатори су најавили да ће ускоро почети полако и са првим најавама извођача који ће учествовати на овогодишњем главном догађају, на самом фестивалу „Илузије слободе“ у јуну месецу.