Друштво

COVID-19: Нови талас „омикрон/ерис“ соја

Како у целој Србији тако и у Бечеју и даље се бележи раст броја заражених корона вирусом.

Према последњем пресеку Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ присуство вируса потврђено је код 3.848 особе од 19.321 тестираних. У претходних неколико дана број се попео чак на једну трећину заражених од свих тестираних, сваки трећи тест је позитиван.

Ипак овај нови сој „омикрона“ је релативно блага верзија и, према извештајима Института за јавно здравље у  периоду од последње две недеље, није било хоспитализованих пацијената оболелих од COVID-19, ни смртних случајева.

Министарка здравља Србије Даница Грујичић изјавила је 1. октобра да упркос повећању броја заражених, још увек нема разлога за увођењем драстичних мера, осим ношења маске у болницама. Препорука је и да се у свим здравственим установама носе заштитне маске.

Ипак, како је навела у саопштењу, нагласила је да треба бити опрезан.

„Оним људима који имају хронична обољења, апсолутно саветујем да се вакцинишу, а оним људима који су здрави, да воде рачуна када имају контакт са неким, да проверавају да ли су они заражени. Значи, никаква паника, само водити мало рачуна, као и за сваки грип“, рекла је Грујичић.

Овај сој (нови сој „омикрона“ има назив „ерис“) показује већу инфективност и брже заражавање, али нису забележене теже клиничке слике.

Типични симптоми ковида у овом периоду обухватају главобољу и гушобољу, малаксалост, кашаљ и повремено повишену температуру.

Симптоми обично трају највише седам дана, нису тежег типа и обично нема компликација.

Здравствени радници треба да посебну пажњу посвете хоспитализованим онколошким и хематолошким пацијентима и старијим пацијентима са имунолошким проблемима.