Covid 19: Периодични извештај (12 – 26. априла)

У Србији је број заражених полако поново расте и очекује се ескалација с обзиром на празнике и велики број социјалних контаката као и чињенице да су скоро све мере предострожности престале да важе. Сличан тренд се очекује и у Бечеју број заражених у бечејској општини  је за сада незнатно већи од претходног периода на дневном нивоу. Током овог двонедељног периода било је све укупно 60 заражених особа. Тренутно је Бечеју регистровано 50 активнa случаја што благо смањење у односу на пре.  Смањио се и број оних који се јављају у ковид амбуланту са сумњом да су заражени па је тако за две недеље 388 тестираних грађана бечејске општине. У овом тренутку је 7756 наших суграђана у Бечеју прележало ковид од почетка пандемије. У ове две недеље није било хоспитализованих пацијената због вируса а није регистрован ниједан случај деце оболеле од ковида. Да поновимо и обавештење Дома здравља да су маске у медицинским установама и даље обавезне. 

У Србији ће, према проценама државног Штаба корону третирати као ендемску болест највероватније већ следеће године тј. када прођу још две фазе, пролеће-лето, и јесен-зима. Тада се више неће водити евиденција и пребројавање заражених, и неће бити обавезна изолација. За сада карантин више не није на снази у Србији, али је изолација и даље обавезна, без обзира на то што у неким земљама постоје назнаке да ће бити промена када су мере у питању.

Пацијенти се углавном жале на болове у телу и умор. То је уочено посебно код код припадника млађе генерације, чак више него код старијих. Потреба за болничким лечењем је мања, за сада. Поред тога омикрон сој има сличне симптоме као и обичан сезонски грип и прехлада тј. температура, кашаљ и цурење носа.