Друштво

Covid-19: Периодични извештај (30. август – 13. септембар)

У Бечеју је у првој половини септембра било 125 случаја заразе што сугерише да полако опада број. Ипак, испред ковид амбуланте и даље је прометно па је тако током овог периода званично било око 352 тестираних. Ипак треба узети у обзир и чињеницу да ових последњих месец, два дана нисмо имали редовне извештаје свакодневно па је тако за период од 15 дана изостао извештај чак за 7 дана. Према ономе што имамо од података смањио се и број активних случајева и сад је 144. У овом тренутку је 8900 наших суграђана у Бечеју прележало ковид од почетка пандемије, што је четвртина становништва, укључујући и децу. У ове две недеље била је хоспитализованих једна особа али је број заражене деце све већи – у овом периоду 17. С обзиром да је почела школа и да полако почиње да се мења и температура и постаје све хладније утисак је да је ово само мање затишје пред буру.

Иако више нису обавезне било би добро да грађани који имају неке хроничне болести, пад имунитета али и који се често налазе у већим колективима поново размисле о томе да носе маске, посебно ако знају да иду на прометна места. Исто важи и за децу, уколико деца имају нека хронична обољења, склонији су вирусима можда није лоше да им родитељи поново у школске торбе запакују и маске. Бројке и у Бечеју говоре да деца нису нимало поштеђена овог таласа вируса. Омикрон сој вируса је слабији али је вишеструко заразан.

Овај сој корона вируса углавном захвата горње делове респираторног система, али знатно мањи број болесника него раније даје класичну слику упале плућа. Они који заврше у болницама на хоспитализацији најчешће имају много других придружених болести. Највећи број су онколошки пацијенти, неуролошки са можданим ударима, срчани болесници или са неким другим кардиоваскуларним проблемима.

У свим здравственим установама и даље су обавезне маске. Симптоми овог соја вируса су блага температура, јак бол у телу,умор, гребање у грлу уместо грлобоље, као и ноћно знојење неки су од уобичајених симптома омикрона. Осим тога, ковид-19 уопштено напада систем органа за дисање и те тешке инфекције могу да проузрокују упоран суви кашаљ, отежано дисање, бол у прсима и низак ниво кисеоника у крви, што никако не би требало да игноришете. Један од главних знакова заразе омикроном јесте бол у телу.