Дом здравља Бечеј: Нови савремени ултразвучни апарат

Руководство Дома здравља је поводом набавке новог ултразвучног апарата сазвало конференцију за новинаре претходне недеље. На овој конференцији директор Дома здравља др Слободан Димитров, је говорио о набавци овог новог апарата али и томе како тренутно функционише ова здравствена установа, о набавци нових апарата и возила, о раду појединих служби као и дефициту појединих лекара специјалиста са којима већ годинама суочава ова установа.

Нови, савременији ултразвучни апарат је судећи према реакцијама лекара радиолога дошао у право време када је опрема са којом тренутно раде већ полако на издисају. На самом почетку др. Димитров је рекао да овај апарат коштао негде око 4.7 милиона динара, да је у питању квалитетан апарат какву ова служба и Бечеју још није имала и да на томе могу да захвале како Покрајинском секретаријату за здравство које је финансирало набавку али исто тако и залагању локалне самоуправе за то.

 Др Владимир Мрђанов, радиолог, нам је мало подробније објаснио карактеристике новог апарата. „Ја бих пре свега хтео да се захвалим директору на препознавању потребе за набавку новог ултразвучног апарата и на његовој истрајности да се овај пројекат реализује. Ми смо сад добили ултразвучни апарат марке Филипс, модел Афинити 30, ту се конкретно ради о савременијем ултразвуч- ном апарату који је вишенаменски и који је идеалан за ниво Дома здравља, тачније за ниво примарне медицинске заштите зато што је он намењен за скоро све основне и мало више од тога прегледе укључујући и гастроентеролошки и гинеколошке и кардиолошке прегледе. Оно чиме се ја бавим и што је нама битно је такозвана „сива скала“ то су прегледи меких ткива врата, штитасте жлезде, пазуха, препона, дојке, горњег и доњег абдомена, тестиса, поткожних ткива и колега који долази и ради Доплер прегледе. Значи овај ултразвучни апарат у потпуности задовољава потребе које ми као ниво примарне заштите можемо да покривамо. Са апаратом смо добили две сонде, линеарну (која служи за преглед меких ткива) и конвексну (абдоминална, има закривљени врх и служи за дубљи преглед органа, пре свега абдомена). Сонда је део апарата који је у контакту са пацијентом, преко кога се ствара слика, то је најскупљи, најосетљивији и најбитнији део апарата, сам ултра звук је један већи компјутер који очитава звучне таласе од којих настаје слика. Овај ултразвучни апарат има већи ЛЦД монитор (21 инч), који служи за посматрање и интерпретацију слике и има мали тач скрин монитор (12 инча) и на њему су све оперативне функције које служе за подешавања и управљање самим процесуирањем слике. Набавком овог ултразвучног апарата у великој мери подиже се ниво здравствене заштите у нашој установи али оно што је мени битно је да је квалитет слике неупоредиво бољи у односу на оно са чим смо радили раније и мени омогућава много детаљнију интерпретацију и анализу промена, пре свега мислим на дојку и на штитасту жлезду и јасније диференцирање даљег пута пацијента. На годишњем нивоу имамо око 3000 до 3500 прегледа само у мојој служби и колега који долази два пута недељно и ради Доплер има око 1500 годишње. Све укупно од 4000 до 5000 прегледа на годишњем нивоу се ради на овим апаратима. Претходни апарат који смо имали је за 10 година одрадио свакако свој радни век. Ту пре свега мислим на сонде које су најосетљивије али и најризичније јер се користе стално и навише се хабају, троше.“

Дому здравља потребни лекари специјалисти

Највећи проблеми у овој установи ипак није недостатак опреме него недостатак лекара специјалиста у појединим службама. Са овим проблемима Дом здравља се суочава већ годинама, највише због недовољног броја гинеколога који су полако један за другим одлазили у приватнике им је смањен број лекара специјалиста које Министарство одобрава. Решење је било до сада да се поједини „позајмљени“ специјалисти плаћају из буџета локалне самоуправе да долазе из Новог Сада или других градова да раде неколико пута недељно и да преузму један број пацијената. Какво је стање тренутно нам је појаснио др Димитров.

„Нама и даље фали бар још један гинеколог, имамо и одобрење Министарства да распишемо конкурс за гинеколога и већ три пута смо то и урадили али нам се нико није јавио, то је јако велики проблем јер гинеколози су у дефициту. Немамо сада више ни психијатра, докторка која је радила нас је напустила и отишла у приватнике па тражимо и психијатра. Имамо нека обећања једног колеге који је тренутно на неком усавршавању у Немачкој да ће се следећег месеца јавити и ми се надамо да ћемо успети тај проблем да решимо. Када је гинекологија у питању и ту се надамо да ћемо успети некако у што скорије време то да решимо, имамо и докторку која је на специјализацији али ту треба да прође више времена. Тренутно гинеколошка служба ради тако што имамо једног нашег гинеколога и једна докторка долази три пута недељно по пар сати па покрива један део пацијената. Психијатар долази два пута недељно.“ – рекао је др Димитров.

Постављен контејнер за прегледе

Пре месец дана испред зграде Дома здравља у Бечеју постављен је и медицински контејнер за прегледе пацијената ван централне зграде установе. Он се налази на паркингу Дома здравља поред Тан Мор спомен куће. Контејнер је донација ЕУ и вероватно је првенствено намењен у случају да је потребно да се прошире капацитети ковид амбуланте, ако се ситуација са епидемијом погорша. Ипак, овај контејнер остаје у власништву Дома здравља и моћи ће да се користи касније и у друге сврхе.

„Ковид амбуланта нам је за сада и даље у Јодној бањи и за сада нам тако одговара али очекујемо да ће са појавом хладнијег време- на доћи и до повећања броја заражених тако да овај нови контејнер за прегледе ван објекта Дома здравља што смо добили још држимо у резерви. Уколико буде већи број заражених, настану гужве онда ћемо и тај контејнер ставити у службу ковид амбуланте. Након ко- вида планирамо да у њему радимо санитарне прегледе. Увели смо засад струју и још треба да уведемо воду у њега, он је већ дошао са намештајем али смо сад унели и компјутер, ускоро ће бити спреман за рад. Вредност тог контејнера заједно са опремом и намештајем унутра је била 8100 долара.“ – рекао је др Димитров.

Он је додао да нека следећа набавка коју Дом здравља планира је куповина једног санитарног возила за кућну негу