Друштво

Covid 19: Периодични извештај (9. до 23. новембар)

У претходне две недеље у Бечеју ситуација када је ковид епидамија у питању полако се смирује али је још увек далеко од било каквог наглог побољшања. У питању је само мањи пад броја заражених. У току овог периода било је 233 заражених што је око стотинак мање него у претходном периоду али се број активних случајева није много смањио, и даље је преко 500 заражених у општини Бечеј. У току овог периода мањи је и број тестираних 967 што је за скоро 300 мање него у претходном периоду, што само говори да је проценат заражених у оносу на број тестирања још увек веома висок. У овом тренутку је преко 5030 наших суграђана у Бечеју прележало ковид. Оно што је забрињавајуће је да се не смирује ни број хоспитализовних особа који је још увек веома висок, опште стање заражених са лошим клиничком сликом оболелих је одлика овог таласа. Тренутно у болницама и на хоспитализацији је 30 нових пацијената из наше општине. Од 21. октобра из штаба смо почели да добијамо и извештај о томе колико је званично деце тестирано и позитивно на корона вирус. За претходне две недеље према информацијама из Штаб а 11 деце је и званично регистровано да су оболели од ковида.

Податке о вакцинацији добили смо од Дома здравља. Имунизација становништва се наставља и тренутно је интересовање за трећу дозу вакцине највеће. На жалост, интересовање за прву дозу код оних који још увек нису уопште вакцинисани је знатно мање па из Дома здравља и даље апелују да се грађани пријаве и вакцинишу. Из ове установе такође поручују да вакцина има довољно и то свих прозвођача. Укупно до почетка ове недеље датих вакцина је 30.349 (+ 1.967 за претходни период), од тога првих доза 12.332 (+235), других доза 11.745 (+194), а трећих доза 6.272 (+1.537). Дакле, у последње две недеље је подељено 194 првих доза што је благо повећање у оносу на претходни период. У предходне две недеље подељено је и 900 доза вакцине против сезонског грипа.Лекови против ковида
Оно о чему се ових дана када је епидамија короне у питању највише прича је и развијање лекова за оралну употребу. Треба нагласити пре свага да се скоро сви медицински стручњаци слажи да за сада лекови не могу адекватно да замене вакцинацију и да за COVID-19 „чаробни лек“, још увек не постоји јер болест напада више органа и прати је много симптома, па се на њу мора деловати лековима са различитим механизмима.

За сада се највише говори о леку који долази из компаније Фајзер који, како се за сада тврди, за 89 одсто умањује потребе болничког лечења или смртни исход код одраслих који се суочавају са ризиком од развоја тежег облика болести то је показала клиничка студија. Медицински третман, под називом Paklovid, чиниће две компоненте – Фајзерова пилула против ковида и антивирусни медикамент ритонавира, а састојаће се од три пилуле које ће се узимати два пута дневно. Како се наводи, у клиничкој студији учествовало је 1.219 пацијената којима је дијагностикован благи или умерени вирус корона, са најмање једним фактором ризика за развој тешке болести, попут гојазности или старије животне доби. Велика Британија је 4. новембра постала прва земља на свету која је одобрила употребу лека против корона вируса у облику пилуле – Мolnupiravir, који су заједнички развиле компаније Merck i Ridgeback Biotherapeutics. Према подацима, лек који се орално даје после појаве симптома, могао би да смањи број смртних случајева и хоспитализација повезаних са COVID-19 за половину код људи код којих постоји велики ризик од тешких облика болести.

Експериментални лек за лечење корона вируса, који је развила америчка компаније Фајзер, ускоро би требало да буде и у Србији, објавио је министар здравља Златибор Лончар. Овај лек блокира ензим који је потребан корона вирусу да би се умножавао, а као резултат тога – смањују се смртност и хоспитализација.
Favipiravir се по протоколу користи само у првих пет дана болести. Remdesivir је антивирусни лек који би требало да се користи у јако тешкој фази болести, када су пацијенти на кисеоничкој потпори, или механичкој вентилацији а даје се у болничким условима. У питању су лекови који су већ постојали, remdesivir се користио у епидимији еболе пре неколико година, favipiravir за грип раније, а izoprinozin делује на велики број респираторних вируса. Један од лекова који је новина је Banlamilival,чувени Трампов лек, који садржи готова антитела, лек је веома скуп али га има и у Србији. Deksametazon (Dexamethason) је средство које спречава упале и смањује смртност особа које су прикључене на респиратор, а које су болесне дуже од седам дана. Немачки Институт Роберт Кох (РКИ) и Светска здравствена организација (СЗО) препоручују коришћење тог лека код таквих пацијената. Deksametazon не би требало да се примењује код особа са благим симптомима и не треба да се даје пребрзо. Hlorokin, лек против маларије, а који се масовно широм света, па тако и у Србији, користио у лечењу короне, у нашој земљи није у протоколу од октобра месеца за лечења тог вируса. Иако су у почетку амерички, кинески, француски и други угледни стручњаци у свету препоручивали hlorokinи хвалили његова достигнућа у лечењу од ковида 19, поједина накнадна истраживања су показала да овај лек и није тако ефикасан. Светска здравствена организација (СЗО) у мају ове године објавила је да привремено одустаје од употребе idroksihlorokina приликом лечења ковид позитивних пацијента јер код пацијента који су узимали хидроксихлорокин и хлорикин постоји већи ризик од смрти и срчаних проблема.