Covid-19: периодични извештај: Ковид епидемија и сезонски грип

Током друге половине септембра у Бечеју ситуација са епидемијом, као и у целој земљи, се константно погоршавала. У току овог периода било је 180 нових случајева заразе а тренутно је у нашој општини регистровано 178 активних случаја што је скоро стотинак више него у претходном периоду. У првој половини месеца у ковид амбуланту се јавило 939 особе са могућим симптомима респираторних сметњи за тестирање. У овом тренутку тачно 3686 особе су у Бечеју прележале ову вирусну инфекцију. Оно што јесте забрињавајуће је да се нагло погоршало и опште стање заражених јер су клиничке слике оболелих све лошије па је тако тренутно у болницама и на хоспитализацији чак 24 наша суграђана.

Податке о вакцинацији добили смо од Дома здравља. Имунизација становништва се наставља и тренутно је интересовање за трећу дозу вакцине највеће. Наиме, сви грађани код којих је прошло више од 6 месеци од друге вакцине добили су поруку и позив да могу уколико одлуче да то желе приме и трећу дозу. На жалост, интересовање за прву дозу код оних који још увек нису уопште вакцинисани је знатно мање па из Дома здравља и даље апелују да се грађани пријаве и вакцинишу. Из ове установе такође поручују да вакцина има довољно и то свих прозвођача. Када су у питању термини и место вакцинације и даље се имунизација врши у оквиру Дома здравља уведени су и термини уторком и четвртком послеподне као и суботом пре подне. За трећу дозу заинтересовани могу да дођу са личним картама и са потврдама о вакцинацији прве две дозе, не треба да се пријављују на е-управу, за прву је то и даље пожељно. Из Дома здравља наглашавају да када се одлуче грађани могу да слободно дођу и да нико неће бити враћен и биће вакцинисан, првом, другом или трећом вакцином (ако је прошло више од 180 дана).

Укупно до почетка ове недеље датих вакцина је 24.530, од тога првих доза 11.510, других доза 11.210, а трећих доза 1810. У последње 2 недеље је подељено 75 првих доза. Према речима запослених у Дому здравља на дневном нивоу нема правила да ли је гужва, то зависи од дана до дана. Укупно заинтересованих суграђана за прву, другу или трећу дозу буде између 50 и 100, а било је и неколико дана да је било испод 50 заинтересованих. Углавном су у питању старије особе заинтересоване за трећу дозу вакцина.

Када је у питању овај јесењи период који је почео инфектолози се прибојавају да ће током јесени и зиме бити више пацијената који ће бити заражени и корона вирусом и сезонским грипом. Најгора могућа варијантаје да се обе инфекције јаве код оних који нису вакцинисани ни против једног од ова два вируса. Ипак, мало је вероватно да ће се неко у време епидемије корона вирусом истовремено заразити и једним и другим вирусом и мало је вероватно да ће истовремено боловати од обе ове инфекције, кажу стручњаци. Из предострожности препорука је лекара да се грађани обрате у амбуланту са било којим симптомом који сугерише неку назнаку вирусне инфекције па и прехладе јер је испољавање ових болести често веома слично. За сада лекари немају много искуства у вези испољавања грипа после ковида, али може се очекивати да ће у том случају запаљење плућа бити чешће и израженије с обзиром да је претходне таласе ковида већ карактерисало појављивање честих упала плућа, па самим тим и тежих облика корона инфекција.

Прем речима лекара циљ је да се са вакцинацијом од ковида али и сезонског грипа подигне колективни имунитет и да се не дозволи да се сударе ковид и сезонски грип, и лекари позивају све оне који су добили поруку да могу да приме трећу дозу, одмах оду до најближег дома здравља и обаве вакцинацију.

Ако имате дилему како да препознате, неке карактеристике грипа или инфлуенце су: у питању је најтеже вирусно обољење органа за дисање, које се појављује сезонски и преноси се капљично. Ову болест изазива вирус и од тренутка инфекције до појаве симптома може проћи од једног до три дана. Оболели могу имати повишену температуру која може ићи и више од 40 степени, посебно у прва три дана од заражавања, а уобичајено је да температура остане повишена четири до шест дана. Умор, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, малаксалост, мучнина, поспаност, дезоријентисаност и губитак апетита су такође симптоми инфлуенце. Респираторни симптоми као што су бол у грлу, запушен нос, суви кашаљ или промуклост углавном се испољавају после једног или два дана. Неретко долази и до повраћања и дијареје, а ови симптоми се претежно јављају код мале деце. Компликација која се најчешће јавља је упала плућа, али грип може довести и до срчане слабости, аритмије и неуролошких тегоба.