Сервис

Почело чишћење дивље депоније у Милешеву

У Милешеву (тачније на улазу у Дрљан) су 15. септембра и званично започети радови на уклањању велике дивље депоније која се на уласку у село таложила деценијама. Радове изводе “Потисје Бечеј” доо и група извођача на челу са новосадском фирмом “Imperial buildings” а средства су обезбеђена на конкурсу Министарства заштите животне средине и то у износу од 43 милиона динара, остатак се финасира из општинског буџета. Укупно потребна средства су око 54 милиона динара. Рок за завршетак радова је 60 дана.
Ова дивља депонија заузима прилично велику површину, нешто мање од 10.000 квадратних метара (9,285) и на тој површини је до сада наталожено 23.212 метара кубних смећа. У просеку је депоновано смеће висине око 2,5 метара.

Смеће ће ова два предузећа да однесу на бечејски локалну депонију у „Ботри“ али је у уговору са извођачем радова накнадно договорено да смеће може да буде депоновано и на друге депоније.

Према речима Далиборке Попов, секретарке МЗ Милешево и Дрљан, ова депонија је већ деценијама велики еколошки проблем, ругло које се налази непосредно на уласку у Дрљан и веома близу кућа у селу. Осим што је опасна за здравље становништва ова депонија лежи на плодном пољопривредном земљишту које се свакако може много боље искористити. Далиборка Попов је такође рекла да је веома задовољна што су коначно мештани села дочекали да овај проблем почне да се решава и да се депонија потпуно рашчисти и уклони али оно што је веома важно је и да тако и остане после, да се спречи да несавесни грађани поново почну да таложе смеће на том место. Она је такође напоменула да нису само мештани Милешева и Дрљана ти који су односили смеће на ову нелегалну депонију него су ту своје смеће доносили и из суседних села али и из градова, из Бечеја, Србобрана или чак Бачке Тополе. Након што се заврше радови на чишћењу на овом месту биће постављен и видео надзор да би несавесни грађани могли да буду адекватно санкционисани за тај прекршај.