Covid – 19: Периодични извештај (од 18. јануара до 2. фебруара)

Током претходне две недеље ковид епидемија је у целој земљи али и у Бечеју кулминирала, драстично је повећан број заражених, тестираних али и број заражене деце по школама. Од почетка пандемије у Бечеју није било толико заражених у тако кратком периоду. У току овог периода више него дуплиран је број заражених у односу на претходни извештај иако је он био на месечном нивоу.

Током овог двонедељног периода било је чак 954 заражених. На дневном нивоу бројке варирају од 50 па чак до 100. Наравно, сходно томе, повећао се и број активних случајева па смо сада већ на прагу од 700 случаја.

Тренутно је Бечеју регистровано 654 активних случајева што је драстично повећење кад се узме у обзир чињеница да се по новом систему скраћен период изолација па самим тим и „бројање“ активних случајева. У току овог периода дуплиран је број тестираних 2058 између осталог и због тога што се и даље омикрон преклапа са сезонским грипом и периодом интензивнијих прехлада. Симптоми су за све ово веома слични па зато лекари препоручују обавезно тестирање. У овом тренутку је 6618 наших суграђана у Бечеју прележало ковид од почетка пандемије, што је за скоро 1000 већи број него у претходном периоду. Повећава се полако и број хоспитализованих јер, према наводима лекара и стручних лица, омикрон сој поприма јачи облик и све је заразнији и не показује знаке јењавања. Тренутно у болницама и на хоспитализацији је 21 нових пацијената из наше општине. Од 21. октобра из штаба смо почели да добијамо и извештај о томе колико је званично деце тестирано и позитивно на корона вирус и у овом периоду број заражене деце је растао драстично. Штаб је почео да извештава и о броју заражене деце по школским установама сваке среде. Осим деце веома много заражених је и наставника по школама па је у многоме отежан рад, поједина одељења у школама су на онлајн настави. За претходне четири недеље према информацијама из Штаба 155 деце је и званично регистровано да су оболели од ковида. Према саопштењима из државног штаба тренутно је најдоминантнији омикрон сој вируса али још увек има и случајева претходног делта соја који је био јачи но, на жалост, иако је слабији омикрон се брже и лакше преноси.

Да подсетимо, Светска здравствена организација саопштава да нема информација које би сугерисале да се симптоми омикрона разликују од оних код других варијанти – тако да на кашаљ, грозницу и губитак укуса или мириса и даље треба обратити пажњу. Умор, екстремни умор је један од симптома који свакако издваја овај нови сој. Симптоми код заражени особа до сада су били другачији и блажи. Пацијенти се углавном жале на болове у телу и умор. То је уочено посебно код код припадника млађе генерације, чак више него код старијих. Потреба за болничким лечењем је мања, за сада. Поред тога омикрон сој има сличне симптоме као и обичан сезонски грип и прехлада тј. температура, кашаљ и цурење носа.

Податке о вакцинацији добили смо од Дома здравља. Иму-низација становништва се наставља и тренутно је интересовање веома слабо. Да поновимо: из Дома здравља и даље апелују да се грађани пријаве и вакцинишу. Из ове установе такође поручују да вакцина има довољно и то свих прозвођача. Укупно до почетка ове недеље датих вакцина је 33.431(+ 606 за претходни период), од тога првих доза 12.730 (+29), других доза 12.450 (+49), а трећих доза 8.251(+169). Дакле, у последње две недеље је подељено само 29 првих доза што је знатно смањен број у односу на претходни период. До сада је подељено и 1545 вакцина против сезонског грипа.


Скраћен период изолације и карантина

Влада Србије изменила је постојеће прописе тако да се изолација за оболеле од ковида 19 скраћује са 14 на седам дана. Такође донета је и одлука да карантин за контакте оболелих уместо претходних десет, сада траје пет дана. При томе, контакти заражених не морају у карантин ако су вакцинисани, ако су прележали ковид или ако имају антитела. У Србији је одлука о скраћењу карантина образложена чињеницом да је мало вероватно да су инфицирани омикрон сојем заразни дуже од десет дана.

Како пише у Стручно-методолошком упутству за спречавање и контролу уношења ковида 19, којим је дефинисано трајање карантина за контакте, процењује се да су заражени делта варијантом „најзаразнији током раних стадијума инфекције, са врхунцем заразности 2,1 дан пре појаве симптома“, те „да одржавају високо вирусно оптерећење до седмог дана након појаве симптома.“ „Резултати студија указују на малу вероватноћу да су пацијенти са благим до умереним симптомима ковида 19 заразни дуже од десет дана након појаве симптома“, стоји у документу.

Измењеним прописима посебно су обухваћени здравствени радници и запослени у службама социјалне заштите, и за њих су правила донекле различита. Они наиме могу да окончају изолацију услед болести након седам дана, али само ако имају негативан ПЦР тест. У случају позитивног резултата ПЦР теста, остају у изолацији до десетог дана када се изолација прекида без тестирања, стоји у последњој верзији Уредбе о спречавању ширења ковида 19.

Скраћење изолације и карантина на седам односно пет дана стручно је оправдана, али и изнуђена мера у време експлозивног ширења омикрон соја, који је послао десетине хиљада људи на боловање. Истовремено, како ће та мера изгледати у пракси и да ли ће ићи на штету оболелих зависи од организованости здравственог система, али и склоности послодаваца да се придржавају закона.
Сличне мере донесене су претходних недеља и у другим државама света. Амерички центар за контролу болести тако је скратио период изолације и за оболеле и за њихове контакте на пет дана.