Друштво

Црвени крст Бечеј: Обука из лаичке кућне неге

Црвени крст Бечеј поново овог месеца организује обуку из лаичке кућне неге. Овај програм Црвеног крста спроводи се у више општина у Србији и веома је користан пре свега због могућности да након завршеног курса и серфификата, полазници одмах могу да почну да раде посао неговатеља. Циљ овог пројекта Црвеног крста је оспособљавање заинтересованих грађана да стекну основна знања и вештине како би могли да пруже помоћ и негују болесника и старије особе у кућним условима.

Један од разлога зашто у већини градова у Србији овај програм има има добар одазив је и могућност брзог проналаска запослења јер су ови радници за ове послове веома тражени у земљама Западне Европе.

Курс обухвата обуку у трајању од 20 сати. Полазници курс обично похађају у поподневним сатима па је тако омогућено да се пријаве и они који су већ запослени негде.

Теме које овај курс обрађује крећу се од психолошке подршке болесним или старијим особама, начин комуникације са оболелима, практичне обуке за рад са болесницима који су везани за постељу или су непокретни, одржавање личне хигијене, прва помоћ у кући и сл. Поред тога обука подразумева и обраду неких општих тема а у вези су са тематиком и принципима рада кућне неге: теме као што су права старијих особа у здравственој заштити, значај неге болесника у кућним условима и у природној породици и сл.
Према речима Маријане Ћаловић циљ обуке је пре свега оспособљавање и усавршавање технике рада са пацијентима како би се олакшао овај посао. Практични део обуке обухвата и неке техничке вештине рада са болесницим као што су како на најлакши могући начин може да се негује болесник, како да се уз одређене захвате и што спретније и брже промени постељина или пресвуче лице у лежећем положају, како да се избегну повреде.

Обуку води особа која је прошла обуку Црвеног крста за предавача Маријана Ћаловић, док је за практични део задужена асистенткиња, односно волонтерка из Геронтолошког центра.

Већим делом курс је састављен од практичних задатака, али и има и теоријских предавања о основама неге болесника. Курсеви су доступни свима без обзира да ли желе да се тиме баве у животу касније или да у породици имају болесника, родитеља неког од родбине које желе сами да збрину. Ово је веома важно и за саме кориснике којима је потребна помоћ јер већина пацијената или породица које имају потребу за кућном негом не зна коме да се обрати.

Код нас је до сада те послове углавном организовао Геронтолошки центар који је последњих неколико месеци све мање у могућности да то ради јер нема довољно капацитета и запослених. Потребе су све веће јер је све више старијих људи који живе сами, старачких домаћинстава којима су породице далеко.

Током овог месеца предвиђено је да курсеви буду одржани 22. и 23. јула. Све информације о евентуално о новим терминима
сви заинтересовани могу добити на телефоне Црвеног крста Бечеј од 9 до 16 часова 021/69-12-577 или 066/69-12-577.