Друштво

Црвени крст Бечеј: Велика захвалност волонтерима током ванредног стања

Једна од институција, поред Центра за социјални рад, којој се наши суграђани када се нађу у ситуацији да им је потребна помоћ најчешће обраћају је Црвени крст. С обзиром на природу ове пандемије као на чињеницу да овакве ванредне ситуације највише погађају најсиромашније слојеве друштва питали смо Маријану Ћаловић, секретарку локалне организације Црвеног крста како је био организован рад са корисницима у овом периоду.

Које све активности је Црвени крст имао током овог ванредног стања?
Од увођења ванредног стања 15.03.2020. Црвени крст Бечеј је укључен у рад Општинско штаба за ванредне ситуације, са којим свакодневно сарађује и примењује мере које се донесу на седницама. Након формирања Инфо центра Општине Бечеј – Црвени крст Бечеј укључен је у рад као помоћни инфо центар за давање информација о помоћи старијима преко 65 година, о важним телефонима у Дому здравља, пружана је псохисоцијална помоћи итд Када је у питању рад Народне кухиње у Бечеју он није престајао током ванредног стања, само је прилагођен ванредној ситуацији у смислу пуне примене заштитних мера – први контингент заштитних маски и рукавица, као и средства за дезинфекцију су упућене Геронтолошком центру Бечеј, како би се несметамо наставила припрема и дистрибуција топлог оброка на 7 пунктова у општини Бечеј На званичној Facebook страници – Црвени крст Бечеј – објављивали смо информације о вирусу COVID-19, о томе како се заштиити, како правилно употребљавати заштитне маске и рукавице, инструкције о самопомоћи старијима од 65 год. који су морали да остану у кући. Поред тога веома успешно су реализоване две акције добровољног давања крви – у Бечеју 8. априла где смо имали 59 давалаца и у Бачком Градишту 10. априла где се одазвало 29 давалаца, што је више него код редовних акција – овим путем могу да изразим велику захвалност свим даваоцима од срца, јер су помогли особама којима је њихова крв била од животног значаја! Наши Волонтери Црвеног Крста Бечеј су били укључени у припрему и дистрибуцију хуманиратних пакета хране и хигијене који се деле пензионерима са примањима испод 30.000дина, а такође су укључени и у поделу хуманитарних пакета за социјално угрожено становништво по евиденцији Центра за социјални рад Бечеј. Ове пакете је обезбедила локална самоуправа, те су волонтери Мобилног тима и Црвеног крста Бечеј заједнички уручивали корисницима на кућне адресе.Црвени Крст Бечеј је од Црвеног Крста Војводине и Покрајин-ске Владе средином овог месеца из робних резерви добио хуманитарну помоћ у виду пакета хране и хигијене за 250 породица. По препоруци, ова хуманитарна помоћ је намењена за онај део становништва који се налази на рубу егзистенције, а није ни у једној од две горе поменуте категорије (пензионери са примањима испод 30.000 динара, социјално угрожено становништво по евиденцији Центра за социјални рад Бечеј). Ми у Црвеном крсту овог пута смо акценат ставили на становништво сеоских средина, те је и сама подела почела од Месне заједнице Милешево-Дрљан. За сада је подела, поред Дрљана и Милешева, реализована у Пољаницама, Радичевићу, Бачком Градишту, а у наредном периоду, поделу ћемо вршити у Бачком Петровом Селу и Бечеју

Да ли је било координације на нивоу државног Црвеног крста или су све акције биле локалног карактера?
Црвени Крст Србије и Црвени Крст Војвидине је координирао акцијама прибављања хуманитарне помоћи, заштитне опреме и заштитних средстава, као и медијске акције о пандемији вируса COVID-19 (медијске информације су постављене на Facebook страници Црвеног крста Бечеј). На локаланом нивоу све акције су реализоване у сарадњи са локалном самоуправом, Центром за социјални рад Бечеј, Месним заједницама, Извиђачким одредом „Иво Лола Рибар“, Домом здравља Бечеј, а путем волонтера Мобилног тима и Црвеног крста Бечеј, без којих ове активности не би могле да се ефикасно реализују.

ВЕЛИКА ЗАХВАЛНОСТ СВИМ ВОЛОНТЕРИМА!!!

Да ли је био већи број обраћања грађана Црвеном крсту ових недеља?
Свакако се повећао број обраћања грађана, јер у оваквим ситуацијама Црвени Крст је препознат као институција која може да пружи помоћ – било да се ради само о информацијама или о конкретној помоћи у виду хране или хигијене

Да ли имате у плану још неке акције?
Да, свакако – у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, очекујемо помоћ за најугроженије породице избеглих и интернорасељених лица. Подела ових хуманитарних пакета, вршиће на кућне адресе, као што смо то и до сада чинили. Поред тога очекује се и помоћ од УНИЦЕФ-а за најугроженије породице из наше општине а за 20. мај је планирана редовна Мајска акција добровољног давања крви у Бечеју.