Градско позориште Бечеј: Припремају се програми за лето

Установе културе према препорукама надлежног Минстарства од понедељка 27. априла почињу са редовним радом. У Градском позоришту се већ увелико припремају програми за лето јер су све заказане манифестације и програми били отказани током претходна два месеца. Разговарали смо са директором ове установе др Здравком Петровићем овим поводом.

Према препоруци Министарства културе од следеће недеље требало би да почнете са радом. Како ће то изгледати с обзиром на то да још увек и у догледно време неће бити дозвољена јавна окупљања и боравак више људи у затвореном простору?

С обзиром на околности, прво ћемо се бавити реновирањем једне просторије иза бине која ће бити претворена у собу за читаће и друге пробе, а потом следи сређивање архивске грађе Мајских игара и других докумената, укљујући и дигитализацију истих. Ускоро нас очекује и монтирање најновије опреме за дигитализацију биоскопа (велико платно и дцп пројектор), коју смо добили на конкурсу Филмског центра Србије, уз значајну подршку локалне самоуправе. Такође, очекујемо да ускоро почне са радом и башта Позоришног клуба (у простору баште ЕТШ док нема наставе) па ћемо у том простору на отвореном покренути неке занимљиве програмске садржаје, уз сва уважавања здравствених препорука, наравно.

Шта се дешава са програмима који су били заказани пре избијања епидамије? Мајске игре и друге манифестације, изложбе?

Као што смо већ објавили, Мајске игре се сигурно неће одржати од 18-22. маја већ, ако то могућности буду дозвољавале, крајем септембра. Такође, све драмске премијере (два дечија драмска студија и омладинског студија на мађарском језику) одложене су за јун или, што је вероватније, за септембар. Највероватније ће прво почети са радом галерија “Круг”, под условима које диктирају новонастале околности, а ускоро нас чека отварање веома занимљиве изложбе “Негативи” чији је аутор наш суграђанин Арпад Шипош. С обзиром на то да одржавање представа у великој сали у овом тренутку није могуће, ми планирамо богат и садржајан културни програм током лета на отвореном, тј. у башти Позоришног клуба. Већ годинама у том простору огранизујемо много садржаја, а жеља нам је да овог лета културни програм буде богатији него претходних година јер смо сигурни да су се наши суграђани зажелели културних садржаја. С тим у вези, планирамо филмске вечери, представе на отвореном, књижевне промоције, а можда и неке мање свирке. Поред тога, планирамо и радионице за децу (глумачке, филмске, луткарске, костимографске), јер нам је циљ да искористимо могућност да боравимо на отвореном и понудимо што више културних садржаја, пре свега јер не знамо шта нас чека на јесен.

Градско позориште је један од организаторе манифестације Бечеј ноћу, да ли мислите да ће бити могуће одржавање ове манифестације у јуну месецу?

То је пре свега питање за председника општине и за директора манифестације Данета Мандића. С обзиром на припреме које су потребне за добру организацију тако великог догађаја, нисам сигуран да би то могло да се реализује у тако кратком року који преостаје. Друго, што је још важније, свако окупљање великог броја људи вероватно ће још неко време представљати велики ризик, тако да претпостављам да фестивал неће моћи да се одржи крајем јуна, како је планирано. Да ли ће бити одржан можда крајем лета или не – о томе ће тек бити разговора у наредном периоду.