ДруштвоКултура

Градски музеј почиње са радом

Поводом препоруке Министарства културе да установе културе полако почну са редовним радом и активностима док још увек траје ванредно стање разговарали смо са директором Градског музеја Тојзан Акошем.

Да ли ускоро почињете са радом?
Градски музеј Бечеј је на основну препоруке Министарства Културе и информисања од 22. априла поново отворен за рад са странкама сваког радног дана од 8 до 14 часова. Због отежаних околности и поремећених планова, изложбену делатност још увек нисмо у могућности да наставимо, али су наши запослени за сва евентуална питања, консултације и остале потребе ту за публику.

Како сте радили у ових последњих два месеца?
Од почетка ванредног стања Градски музеј је, иако је био затворен за странке, наставио са радом. Нажалост, поред изложбених активности дошло је и до одлагања више истраживачких активности које смо планирали. Према могућностима настављен је рад на дигитализацији, део истраживачких послова је настављен, као и сви административни послови. У циљу да се прилагодимо новонасталој ситуацији, дошли смо до решења да, ако већ људи не могу да дођу до наших збирки, пробамо на неки начин да доведемо наше збирке до публике. Због тога сваки одсек је почео да припрема кратке текстове и да дигитализује слике и друге предмете да би сваки дан на друштвеним мрежама освануло нешто ново што би интересовало нашу публику. Веома смо задовољни реакцијом публике, много је позитивних реакција, а поред тога што су људи „делили“ наше садржаје добили смо и бројна директна питања, где су грађани желели да знају више у вези објављених тема или предмета или чак о историји наше општине. Свака слика и текст који смо објавили, до следећег дана достигли су преглед и до 3.000, што значи да је око 3.000 људи видело и прочитало објаву. Неки од популарнијих текстова видело је чак више од 10.000 људи, а текст и слике о жутој води који су били на краткој плаћеној промоцији стигли су до више од 30.000 људи. Тако да, поред тога што смо сад већ у класичном смислу отворени, наставићемо са овом дигиталном шетњом по нашим збиркама барем до краја ванредног стања и све док буде оних који не могу да напусте своје домове.