Óbecse

Csökkennek a kisebbségi jogok?

Óbecsén megtartott sajtótájékoztatóján
a VMDK elnöke bírálta a nemzeti tanácsokról
szóló törvénytervezetet

Április 13-án Óbecsén, a VMDK székházában tartott sajtótájékoztatót Csonka Áron pártelnök, amelyen a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezetet értékelte.
-Csalódottak vagyunk. A törvénytervezet elkészítése előtt konzultációkra került sor több helyszínen is, ahol az érdekelt feleknek lehetőségük volt kifejteni a véleményüket a tervezetről. Ezeken a vitákon a nemzeti tanácsok, a politikai pártok, a civil szervezetek képviselői jelezték, hogy a törvénytervezet rossz, és csökkenti a kisebbségi jogokat – mondta el Csonka, aki szerint egyetlen felvetést sem vettek figyelembe a törvény előkészítői, sőt további szigorítások tapasztalhatóak.
A pártelnök úgy véli, hogy a nemzeti tanácsokat kivették az állami apparátusból, és olyan civil szervezetként kezelik őket, amelyeknek némi állami feladatot is szánnak. A nemzeti tanácsok a törvénytervezet szerint csak véleményt alkothatnak vagy ajánlásokat tehetnek, és az oktatást kivéve, a többi területet – a kultúrát, a nyelvhasználatot és a tájékoztatást – kiemelték a törvényből.
Csonka Áron azt is hozzátette: az, hogy továbbra sincs megfogalmazva egy tervezhető és biztonságos pénzforrás a nemzeti tanácsok részére, további problémákat vet fel.
-Azzal, hogy a nemzeti tanácsok a döntéseik végrehajtásához nem tudnak a közpénzekkel tervezni azt jelenti, hogy a szerbiai hatalom „állami gyámság” alá helyezi a nemzeti tanácsokat. A törvénytervezet korlátozza a nemzeti tanácsok együttműködési lehetőségét is az anyaországgal, anyagi támogatásokat csak a nemzeti tanácsok hatásköreibe tartozó dolgokra kaphatnak. A tervezetben az is szerepel, hogy nemzeti tanács tagja nem lehet kisebbségi pártnak a képviselője, ami abszurdum, hiszen kisebbségi politikai pártok indulhatnak a nemzeti tanácsi választásokon és alkotmányos joga mindenkinek, hogy politikával foglalkozzon – állítja Csonka.
F.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *