Култура

Да ли сте читали?

Хелен Рапапорт је написала одличну књигу о трагичној судбини царске породице Романов. Прича о четири сестре, од њиховог детињства, кроз једноставан и једноличан живот, усмерен на стицање знања, од младости, првих љубави, па све до трауме коју је донела Револуција.

Царска породица Романов је владала Русијом преко 300 година. Сходно томе, човек помисли на раскош, живот у изобиљу, али не Николај и Александра. Њихов живот је био нешто друго, потпуно сведен и скривен од очију јавности која је била тако гладна информација и догађаја иза зидина дворца. Николај и Александра су били срећни људи јер је њихов брак био заснован из љубави, што је за владарске бракове била права реткост. Најсрећнији су били када су сами у својим одајама, читају, смеју се,… Њихова љубав је благословена са четири кћерке: Олга, Татјана, Марија и Анастасија. Уживали су у времену проведено са њима, у њиховом одрастању. Толико су времена проводили са децом, да је јавност почела да их осуђује, јер то не приличи царској породици. Колико год да су били срећни са својим девојчицама, после сваког порођаја је расла тензија због тога што никако да добију сина, наследника царства. Крхко здравље царице је додатно подгревало новинске чланке и говоркања међу народом. Напокон, Александра рађа сина Алексеја,наследника. На жалост, није било много времена за срећу. Убрзо су схватили да им наследник болује од хемофилије ( наследни поремећај коагулације који се одликује склоношћу ка крварењу ) , болести коју је вероватно наследио од краљице Викторије своје прабаке, пренела му је мајка.

Сестре су одгајане скромно, важиле су за врло фине и васпитане. Свака је засебно прича за себе, потпуно су различитог темперамента. Време су углавном проводиле заједно, врло мало у додиру са другом децом. У детињству су биле довољне једна другој, али како су одрастале, све више им је фалио спољни свет који им је у великој мери био одузет. Како се ближила Револуција ситуација постаје све напетија, а живот све тежи и компликованији. Како се приближавате последњим странама срце почиње да вас стеже, очи почну да сузе, а бес у вама букти.

Књига је читљива са пуно детаља и описа. Испуњена је топлином коју осећате док читате детаље из породичног живота Романових, а неизбежна трагедија која их стално прати цепаће вам срце, али и давати снагу и наду да идете даље.

С. А.