Друштво

Дан ослобођења Бечеја- 8. октобар

Дана 8. октобра 1944. године у рану зору, након много жртава, протеран је фашистички окупатор са ових простора уз помоћ Црвене армије и јединице Народноослободилачког покрета Југославије, а Бечеј је постао слободан град. Прошло је 73. године од тада и тим поводом, 6. октобра у великој сали  Градског позоришта у Бечеју приређена је свечана академија, којој су поред представника удружења бораца, локалне самоуправе и грађана присуствовали и гости из побратимских градова Истринског региона у Русији, из Словачког града Галанте и из Бановића из Босне и Херцеговине.

На свечаности је говорила заменица председника општине Далила Дујаковић која је подсетила све присутне на догађаје из 1944. године током ослобађања нашег града.

-Антифашистичког наслеђа не само да не треба да се стидимо већ је неопходно да младим нараштајима говоримо о важности сећања на 8. октобар и зато је ова свечана академија прилика да се подсетимо многобројних жртава те борбе али и да славимо победу над фашизмом који без сумње представаља једну од највећих пошасти у историји цивилизације. Такође, сматрам да младе генерације којима и ја припадам имају обавезу да не предају забораву имена свих хероја који су животе дали да би се наш град и наша земља ослободили од окупатора, истакла је Дујаковић.

Присутне је испред СУБНОР-а поздравила и Јелена Чешљевић која је честитала свим грађанима и грађанкама овај велики датум и додала:

– У прошлости Бечеја у његовој борби за економски и  демократски развој било је много изазова, а има их и данас и зато морамо знати да се кроз разна искушења може изаћи снагом знања, јединства, воље, вере у себе и заједницу али и неговањем и поштовањем прошлости.

У оквиру уметничког програма наступили су тенор Борис Бабик, члан опере Народног позоришта из Београда и сопран Наташа Радосављевић, корепетитор Јожеф Рихтер, Марко Стојановић, наставник Музичке школе „Петар Коњовић“, певачка група и први ансамбл АНИП-а Ђидо, док су глумци Драмског студија младих Градског позоришта Бечеј, извели одломак из драме „Небески одред“, Ђорђа Лебовића, којим су на веома веродостојан начин описали једну од сцена из  нацистичког концентрационог логора.

На сам Дан ослобођења Бечеја, у недељу 8. октобра положени су венци на спомен обележје на зиду зграде Скупштине општине уз присуство представника локалне самоуправе, политичких партија, гостију, борачких организација са територије целе Војводине и наших суграђана. Истога дана у Бачком Петровом Селу венце су положили представници борачких организација као и представници Удружења грађана „За бољи живот села“.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *