Деца поново у вртићима

У Предшколској установи „Лабуд Пејовић“ коначно је пред сам почетак септембра разрешена и дилема родитеља која је трајала неколико недеља да ли ће и која ће деца моћи од ове радне године редовно да крену у вртић. Најпре је стигло упутство из надлежног министарства да ће само предшколци моћи да у полудневном боравку бораве у вртићима а да ће са осталом децом васпитачи радити онлајн, онда је стигао допис родитељима да ће у целодневни и полудневни боравак ипак бити примљена деца свих узраста али само она чија оба родитеља раде за шта је било потребно да се добије и потврда од послодавца. Након тога одржан је састанак управе вртића са Штабом за ванредне ситуације и представницима оснивача ове установе, Општином Бечеј, одлучено је да сва деца која су уписана у вртић ове године могу од 7. септембра да се врате у своје радне собе и код својих васпитача уз обавезно поштовање прописаних мера предострожности који се односе на заштиту деце, родитеља и особља вртића од епидемије. Прописани су услови за здравствену проверу стања деце и родитеља, процедуре за начин пријема деце ујутру, обавезе родитеља и особља приликом боравка у простору вртића.

Татјана Митић, директорица ПУ „Лабуд Пејовић“ је одржала и конференцију за новинаре да додатно објасни одлуке које су донете за ову нову радну годину и да упозна јавност и родитеље који су услови да деца након више од 6 месеци поново крену у вртић.

„Хтела бих на почетку да вас информишем да од првог септембра су већ кренула у вртић деца чији су родитељи предали потврде о запослењу до понедељка 24. августа 2020. године као и сва деца из полудневног боравка из припремно-предшколског узраста. Током ове недеље сви остали родитељи ће бити анкетирани од стране васпитача да добијемо коначне податке колики је тачно број деце која ће редовно ићи у вртић, да би од 7. септембра деца могла да почну да долазе у нашу установу. Наравно, ми ћемо свим родитељима предложити и сугерисати и даље да уколико могу због епидемиолошке ситуације у држави оставе децу код куће у породици. Они који се ипак одлуче да свакодневно доводе децу у вртић од 7. септембра биће то у могућности и да ураде уз одговарајућу лекарско уверење да су деца здрава. Уверење је обавезно и не може бити старије од 7 дана тако да родитељи што пре треба да закажу лекарски преглед деце. Они који полазе у вртић почињу годину од 7. септембра у својим одељењима код својих васпитача и у свом објекту вртића у које су и раније ишли и сви ће о томе добити обавештења од васпитача. За сада број деце чији су родитељи донели потврде о запослењу је око 400 за целодневновни боравак и негде око 180 деце за полудневни боравак. Било је заиста објективних дилема и разлога за забринутост код родитеља јер смо ми морали, да би утврдили реалне потребе у овако ванредној епидемиолошкој ситуацији, да на неки начин урадимо истраживање па смо и покренули овај поступак да родитељи донесу потврде од послодаваца да би имали увид у број деце која ће свакако долазити свакодневно у вртић јер оба родитеља раде и немају других могућности. На овај начин дошли смо до података са којима смо могли да кренемо у договор са Штабом за ванредне ситуације и са нашим оснивачем Општином Бечеј. Оно од чега смо ми пошли је да желимо да максимално испоштујемо све потребе наших корисника, родитеља. Родитељи су нас ових дана контактирали, звали су телефоном, дилема је била између осталог, да ли од 1. септембра у вртић крећу само предшколци а да остали остају код куће. Ми смо изашли у сусрет свима и саслушали све примедбе, проблеме и недоумице родитеља и све то пренели нашем оснивачу и заједнички смо донели одлуку да након недељу дана од почетка ове школске године сви родитељи који су уписали децу и који желе могу да редовно доведу своју децу у вртић код њихових васпитача, у њихове групе, с тим што смо у обавези сви да се придржавамо ових мера које је прописала држала и локални Штаб за ванредне ситуације.

По тренутним подацима у новој радној години имамо негде око 1050 деце у 52 групе што је за неких десетак деце мање него претходне године. Ми смо упутили и молбу нашем оснивачу за отварање две нове групе и тај процес је још у току, још нисмо добили одговор али се надамо да ће бити позитиван, тако нам је обећано. У питању је једна јаслена група за оне родитеље који су се пријавили али нису имали задовољен услов да оба родитеља раде. Та деца би била ту смештена. Друга би била још једна група мешовитог узраста у целодневном боравку. Чим добијемо одобрење за то од Министарства финансија наш следећи корак биће да организујемо простор и кадровске ресурсе, да опремимо простор и организујемо рад.

Ми смо у оквиру нашег колектива имали састанак ових дана где смо свим нашим васпитачима и особљу дали инструкције на који начин и којом динамиком да обавештавају родитеље у својим гупама.

Када су у питању насељена места, у Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу од овог понедељка тамо крећу деца у вртић у максималном трајању до 4 сата и, као што је то случај у граду, сва деца која су уписана и за које су се родитељи изјаснили да то желе биће омогућен долазак у вртић. У Милешеву смо одржали састанак са једним бројем родитеља и одлучили да њихова деца од почетка ове радне године крену у нови објекат у Дрљану, предочили смо им да су тамо много бољи услови и да је објекат нови и да има све оно што би требало да има једна добра радна соба и простор. „Бечејпревоз“ ће свакодневно превозити децу у вртић и школу из Милешева у Дрљан. 

За прве две недеље ми ћемо примити сву децу која желе да иду у вртић. Само они родитељи који изричито инсистирају да деце остану код куће, да се плаше неће долазити у вртић али ће и за њих бити обезбеђна нека форма комуникације са васпитачима и другарима, онлајн свакако. Они се не исписују из вртића, из групе и могу увек да када се побољша епидемиолошка ситуација или родитељи буду сигурнији да се врате у своје групе, колектив.

Мислим да је у реду да овако почнемо а сада ћемо наставити да пратимо епидемиолошку ситуацију и видети како ће све тећи даље. Дуг је био овај период сад већ без вртића, деца су се зажелела другара а и родитељи више не могу да одсуствују са посла.“ – рекла нам је директорица Татјана Митић.