Економија

I-Novi tekstili: Почела редовна производња и испорука производа на тржиште

Након ванредног стања фирма “I-Novi tekstili” је у јуну месецу најпре на кратко започела са пробним радом а затим и прошлог месеца са редовном производњом. Овај велики комплекс фабрике је делом још увек у изградњи, у завршној фази су погони као и прилази фабрици али се очекује да ће ускоро све бити потпуно завршено. У фабрици се још увек ради у једној смени али, према речима Богларке Талош, менаџер за људске ресурсе очекује да ће до краја година фабрика почети да ради пуним капацитетом.

„Почели смо са радом, погон за шивење смо покренули, где тренутно имамо педесетак запослених и погон за паковање са мањим бројем запослених. Изградња је још у току, имали смо пуно проблема са стизањем специјалног материјала и опреме из Италије, због анализирања саставних делова опреме на Covid-19. Тренутно радимо у првој смени само, чим се стекну услови прелазимо на рад у две смене. Почели смо и да извозимо, да пласирамо наше производе на тржишту.

Веома нам је важно да пронађемо добре раднике и кадрове. Проналажење стручне радне снаге у текстилној индистрији ове врсте производње није лако јер таквих радника нема много на овом подручју. Претходне фабрике текстила у окружењу су шиле памучни материјал, фарбаоницу нико није имао као што је ова наша савремена, исто важи и за плетионицу. Потребни су нам млади људи, које ћемо ми обучавати. Кажем „млади‟ углавном из разлога што је потребно да говоре минимум енглески језик али се од њих очекује да временом науче и италијански језик. Рачунарско знање и писменост се подразумевају. Нови радници морају бити спремни и флексибилни да посвете време и рад у процесу обучавања за посао јер се обуке углавном раде у Италији, Чешкој, Румунији, у осталим погонима власника фирме. Ми овде смо нажалост због ситуације морали да обуставимо те обуке, и мораћемо ускоро некако другачије да осмислимо како да радимо обуке. То нам тренутно представља један од највећих проблема. Али, ето почели смо са радом и тиме смо веома задовољни“ – рекла нам је Богларка Талош.

Бечејска привреда је већ годинама у стању стагнације (након катастрофалног периода свеопштег пропадања) па је покретање овако једног значајног погона веома важно за економију општине. Оно што је специфично за ову фабрику је да је потражњом за већим бројем женске радне снаге створила услове да се и на тржишту рада успостави баланс са металском индустријом која углавном запошљава мушку радну снагу. Посебно је важно нагласити да ова фабрика полаже веома много пажње условима рада и свим стандардима сигурности у раду што је било евидентно ових неколико месеци током пандемије.