Пројекти реконструкције школа у застоју, петиција за школу у Милешеву

Школа „Север Ђуркић“ је по првобитном пројекту већ одавно требало да почне и да заврши процес рекононструкције. Пројектна документација која је већ неколико пута враћана од стране Агенције за капитална улагања је опет на доради што значи да се до краја године сигурно неће почети са радовима како је било предвиђено и најављено. Исти је случај и са једним од два објекта школе „Братство“.

„Касни се из разних разлога и неких објективних и неких других. Ми ћемо ову школу свакако реновирати чим решимо проблем пројектне документације која нам је опет враћена на дораду. Мислим да смо овог пута урадили све што је потребно и да ће ускоро бити одобрена та измена пројекта па да почнемо са радом. Након тога то је питање када и у ком временском периоду би ми могли да почнемо са радовима, јер онда следи потписивање уговора па измештање ученика… Да ли ћемо моћи да почнемо до краја ове школске године или да почнемо током зимског распуста не могу сад да кажем јер је то сад све још додатно компликованије због пандемије. Ти радови ће минимално трајати 6 месеци. Две године се ми већ припремамо и припремамо људе да ће се реконструкција радити, мислим да смо довољно разрадили начине како ћемо то урадити.

Поред ове две школе које су предвиђене да буду реконструисане у пројектима које су код Агенције за капитална улагања појавио нам се још један проблем, још један објекат који ћемо морати да решимо а то је објекат у Милешеву и ми смо решили да из тог објекта изместимо ове године децу и пребацимо их у нови објекат у Дрљану. Школа у Милешеву је у најгорем стању у нашој општини и ми ћемо пробати да тај објекат средимо што пре и да децу вратимо поново назад у школу у селу. Та деца су кренула данас у школу у Дрљану, није то велика раздаљина, у питању је око километар између два објекта“ рекао је Драган Тошић.

Деца у Милешеву тог првог дана нису отишла у школу у Дрљану и на интернету је покренута петиција да се не „затвара школа“ у Милешеву. Мештани села, укључујући и родитеље деце која похађају ови школу сматрају да ће затварањем школе Милешево изгубити много, да ће на тај начин село полако почети да изумире. Мештани сматрају и плаше се да ће школа бити „угашена“ и да се деца неће више враћати у овај објекат. У петицији која је упућена председнику општине и школи и вртићу мештани напомињу да је школа била реновирана пре десетак године кроз АДФ програм и да су проблематични само прозори који су они сами спремни да замене и да реновирају столарију.

„Не знам који је прави разлог зашто деца јутрос нису отишла у школу у Дрљану. Родитељи треба да знају да је објекат у Дрљану у односу на онај у Милешеву бољи и квалитетнији, да је грејање боље да је опремљенији за рад. Ми смо могли да започнемо школску годину у Милешеву па да децу селимо на пола школске године због грејања. Мислим да то није добро и практично. Планирамо да до почетка следеће школске године средимо школу у Милешеву. Ту је у питању само неколико ђака. Не знам зашто цело село потписује петицију. Ту није у питању само проблем са прозорима него и грејање. Мислим да можемо да ту школу током ове школске године реконструишемо и да се онда врате деце тамо. Одговорићу и мештанима тако на њихову петицију и отићи ћу и разговарати са њима тамо лично, моја сарадница је већ била тамо“. – рекао је председни Тошић

На новинарско питање зашто први дан школске године лични пратиоци деце са инвалидитетом нису потписали уговор о раду и то није урађено на време пре почетка школске године, председник Драган Тошић је рекао да свих 15 пратилаца ће данас (1. септембар) потписати уговоре у току дана и на тај начин и званично почети да раде.