Култура

Народна библиотека Бечеј: Недеља џентлмена и ове године

Народна библиотека Бечеј је најавила овогодишњу „Недељу џентлмена“ која ће се и ове године одржати у септембру месецу од 6. до 11. септембра.
„Крај лета дочекујемо у новом руху, како због програма, тако и због начина на који ћемо неке од њих реализовати. Наша манифестација Недеља џентлмена је ове године добила подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а ми се надамо да ће нас, својим присуством, подржати и наши суграђани/ке. Програм је, надамо се, иновативан, едукативан и забаван, а новина је и у томе ће се део програма реализовати онлајн, односно, преко Јутјуб платформе и/или лајв стрим опције. У наредним данима ћемо обавестити о детаљима сваког програма, а у међувремену, очекујемо вас у библиотеци“ – каже се у најави.

Почетак „Недеље џентлмена“ обележиће вечерњи рок и блуз концерт чланова групе Fingerbang у недељу 6. септембра и то на летњој сцени библиотека у дворишту. Први дан у недељи наш суграђанин Хала Виктор ће посветити књижевном опусу Исака Асимова и то са специфичног становишта везаног за савремену роботику. Вече у уторак је посвећено историји и то локалној, професор Душан Опинћал ће представити своју књигу „Знаменити Бечејци“. Суботичанин Рокуш Золтан ће у среду говорити и покренути дијалог о томе шта је то што мушкарци читају, ова трибина је на мађарском језику. Прва три дана сви програми ће се одржати у великој сали библитеке. У четвртак и петак предвиђени су програми који ће се одвијати преко јутјуб платформе и лајв стрим опције. У четвртак ће Јасен Лакић, дизајнер друштвених игара говорити о друштвеним играма у социјалном контексту а тај исти дан ће и наш суграђанин Орчик Роланд онлајн говорити о језику, о преводилаштву, варијацијама у превођењу. За петак је предвиђена онлајн дебата ђачких дебатних тимова под вођством професора филозофије Ивана Ковача о феномену „џентлменства“.