Друштво

Дечија недеља: „Да право свако – дете ужива лако“

Овогодишња Дечија недеља јe као и претходних година почела конференцијом за штампу организатора Друштва пријатеља деце уз присуство општинских званичника и сарадника. Ове године Дечија недеља се поклопила са годином у којој се обележава тридесетогодишњица усвајања Конвенције о правима детета па је слоган овогодишње манифестације „Да право свако – дете ужива лако“. Дечија недеља је национална манифестација која има за циљ да у свакој локалној средини повеже све актере у заштити и промоцији права детета, све секторе друштва уз активно учешће деце. На нашим просторима Дечија недеља се обележава од 1934. године, а од тада до данас, програмски циљеви се развијају и мењају, пратећи стварне проблеме и анализирајући потребне промене у овој области, као и сензибилишући јавност на пуно остваривање дечјих права. Ова манифестација је од 1987. године, на предлог организације Пријатељи деце Србије, уведена у Закон о друштвеној бризи о деци и сваког октобра је препознају, и у њену реализацију се укључују многобројне владине институције, удружења грађана, као и угледни појединци посвећени деци. Од 2018. године Дечија недеља се налази у Закону о финансијској подршци породица са децом.

Организатори из Друштва пријатеља деце су на овој првој кон-ференцији представили програм манифестације који се и ове године састоји од великог броја радионица, дружења, едукативних програма за децу школског и предшколског узраста као и хуманитарних акција и едукативних трибина и предавања за децу и одрасле. Деца су од понедељка до петка у свим школама активно учествовала у радионичарским програмским активностима, организовано су посетили скоро све институције у граду и упознали се са радом истих, организовали и учествовали у хуманитарним акцијама које су имале за циљ подизање степена разумевања међу децом и промовисање хуманистичких принципа и емпатије. Дечија недеља као и увек није била организована само за децу, одрасли, родитељи, просветни радници и други заинтересовани грађани могли су да присуствују трибинама и едукативним програма и дискусијама која се тичу основних тема ове манифестације.

Обраћајући се новинарима на самом почетку недеље на конференцији за штампу којој је, уз организаторе и тим координатора програма манифестације (Дуња Шормаз, Изабела Шормаз, Татјана Митић и представника деце) присуство и председника општине Бечеј Драган Тошић и Чаба Штeфанига, члан општинског већа задужен за културу и цивилне организације и регионалну сарадњу, уз уобичајени најаву догађања било је речи и о динамици доношења стратешких докумената која се односе на заштиту права деце на локалном и националном нивоу ако и о изазовима у раду са децом у данашњим прилично измењеним животним околностима. Акциони план за децу на националном нивоу истекао је још 2015. године а није донешен нови. Локални акциони план за општину Бечеј истиче следеће године и Друштво пријатеља деце је већ почело израду новог. Овај план требало би да буде усвојен до јесени следеће године.

Поред тога на конференцији је било речи и о све већем броју деце у општини која живе у условима екстремног сиромаштва као и о драстичном смањењу броја деце у односу на пре десетак година. У нашој општини има 2000 мање деце него 2009. године а социјални програми су све оптерећенији због све већег броја деце која живе у породицама које су драстично социјално угрожене.
Организатори су апеловали и на локалану самоуправу да је потребно да се успоставе нови механизми и програми заштите социјално угрожене деце, да се направе локални планови за ефикаснију популациону политику у граду. Председник општине Бечеј је обећао да ће све учинити да се направе помаци на овом плану. Он је напоменуо да се са повећањем буџета у нашој општини отварају могућности за још више инвестиција у опремање школских установа (у плану су реконструкције школа Север Ђуркић, Шаму Михаљ, Гимназија) али и за додатне социјалне програме. Он је обећао и да ће се радити на повећању приступачности свим образовним установама као и на повећању броја адекватно по закону уређеним дечијих игралишта која задовољавају највише стандарде и која ће такође бити приступачна за сву децу.