Култура

Десети камп „Пружи руку, буди ми друг“

Друштво пријатеља деце је 9. и 10. септембра у Извиђачком дому, десети пут по реду организовало интеркултурални камп “Пружи руку, буди ми друг”.

Ова активност је од изузетног значаја за децу из социјално угрожених породица која живе у тешким економским условима зато што их у кампу мотивишу за укључивање у систем образовања, за тимски рад, континуирано учење, за истраживање, за развој еколошке свести, животних вештина, за развој хигијенских навика које су често проблематичне код њих.

Координаторка кампа, Изабела Шормаз истакла је који су то све квалитети оваквог начина рада и које су све предсности кампа:

– Камп је уставри нека награда за све, овај дводневни боравак у кампу је на жалост за многе једини излазак из породичног окружења јер немају могућности да путују, да иду на ескурзије, летовања, зимовања нити било шта слично. Такође, оно што је јако добро јесте уствари прилика да испратимо неколико генерација које су више година укључене у камп, пратимо их како раде, како напредују и у великој већини успевамо да решимо проблеме. Оно што смо ми открили јесте да се са овом децом мора индивидуално радити, свако од њих има индивидуалне образовне планове и свака породица мора да се засебно анализира и прати. Јако пуно се ради теренски рад са њима током целе године путем програма подршке, обилазимо породице, одлазимо у куће и то је најбољи рецепт за децу која су из социјално угрожених породица. Њима мора да се посвети пажња, то је кључ свега и тада су и резултати јасни и видљиви.

Предшколска установа “Лабуд Пејовић” ове године је други пут учесник, партнер али и донатор у кампу у циљу да се обухвати што више деце предшколског узраста која су социјално угрожена из маргинализованих група. У току преподневних часова представници из тима “Спортић” организовали су спортски полигон и такмичење за децу док је у послеподневним часовима креативни тим припемио радионице за све без обзира на узраст.

Према речима Татјане Митић, заменице директора ове установе задовољни су јер је ове године много већи одзив деце овог узраста у односу на прошлу годину.

– По закону деца предшколског узраста су обавезна да похађају обданиште и ово је прилика да се они упознају са нама, да виде шта се ради у вртићу и да дођу. Без обзира што је уписни рок прошао места за њих се морају обезбедити, важно је само да се појаве, истиче Митић.

Ипак велики проблем и даље представљају она деца чији се родитељи нису одазвали позиву, не јављају се нити долазе у обданиште. Стручна служба предшколске установе на терену утврђује где су деца и разлоге због којих не долазе у обданиште, шаљу им се позиви, покушава се на све начине да се допре до њих и на крају се о томе обавештава просветни саветник који предузима даље кораке.

Деца су током ова два дана кампа имала прилику да учествују у разним креативним радионицама, спортским такмичењима, еколошким радионицама, да уживају у природи, организован је и Мини маркет где су могли да набаве гардеробу, школски прибор, средства за личну хигијену и слично.  У раду кампа сваке године у великој мери помажу Космополите и извиђачи, а поред тога велику подршку пружа и Предшколска установа “Лабуд Пејовић”, Дом здравља, Центар за социјални рад као и многобројне организације.

 

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *