Дијабетес и вакцинација

Друштво за борбу против шећерне болести и Дијабетолошки савез Војводине су у четвртак 18. новембра у великој сали СО Бечеј одржали годишње скупштине. Обе ове организације су на седницама разматрале извештај о раду за две последње године, 2019. И 2020. годину и утврдиле план ран рада за наредну годину. Седница скупштине ове две организације заказана је за новембар месец јер се током овог месеца обележава и међународни Дан борбе против шећерне болести (14. новембра) па је то био још један повод да се чланови удружења окупе али и да се јавности укаже на важност активне борбе против једне од најраширенијих болести данашњице.

Оно што се разликује од свих ранијих година од када се активно обележава овај дан јесте пандемија Ковид 19 која је најтеже погодила управо особе оболеле од дијабетеса. Статистика говори да је и иначе на свету и у Србији све већи број људи оболелих од дијабетеса и да тај број стално расте. Данас око пола милијарде људи на планети има дијабетес, а ако се овај тренд обољевања настави до 2045. године, можемо очекивати 650 милиона оболелих људи. У Србији 720 хиљада је дијагностикованих дијабетичара, до 2045. године предвиђа се да ће сваки десети становник Србије имати дијагностикован дијабетес.

Посебан изазов током периода који је обележила ова пандемија а посебно у јеку овог трећег/четвртог таласа вируса корона честа је ситуација да је за дијабетичаре са свим придруженим болестима који га прате тешко доћи до лекара са којом се суочавају на дневном нивоу, са веома великим бројем заражених по домовима здравља и болницама. Лекари су углавном ангажовани у ковид болницама и брину о животно угроженим ковид пацијентима. Лекари апелују на дијабетичаре да у периоду епидемије одрже што бољу контролу нивоа шећера у крви, али и да избегавају контакте како би смањили ризик од заражавања. Дијабетолошки савез Србије саопштио да је готово трећина преминулих од вируса корона имала дијабетес и подсетио да су од самог почетка пандемије особе оболеле од дијабетеса означене као врло ризична група за развој тешке клиничке слике.

Осим стандардног организованог мерења шећера у крви и крвног притиска пре сваке активности које организује Друштво за борбу против шећерне болести општине Бечеј, које ни овог пута није изостало, ове године је организовано и специјално предавање за чланове удружења и остале заинтересоване грађане које је одржала докторка Жужана Тот на тему вакцинације особа оболелих од шећерне болести против COVIDа-19. Докторка Тот је говорила о предностима вакцинације против ковида јер су још од самог почетка пандемије вируса корона дијабетичари означени као врло ризична група за развој тешких форми инфекције, нарочито уколико је тај дијабетес лоше регулисан. Осим дијабетичара у посебном ризику су и пацијенти са повишеним крвним притиском и старије особе што је такође везано за последице дијабетеса.

Када је у питању сама вакцинација др. Тот је препоручила свим оболелим од дијабетесе вакцинацију и то било којом од доступних вакцина. Разлика између вакцина углавном се своди на дужину трајања заштите али свакако су све вакцине довољно адекватне да пруже додатни заштиту од компликација од ковид инфекције за особе које болују од дијабетеса.

„Код свих вакцина је једнака ефикасност од зашитите од болести једино је трајање имунитета, тј. заштите мало другачија када су различите вакцине у питању. Не може се рећи да једна или друга врста нису добри за оболелеле од дијабетесе. С почетка вакцинације ми смо имали неке бојазни с обзиром да се радило о вакцинама са којима нисмо до сада радили али у свету је подељено више од 5 милијади доза тако да можемо са сигурношћу рећи да увек је мањи ризик добити вакцину него оболети од ковида.“ рекла је др. Жужана Тот.

На питање која вакцина се препоручује оболелима од шећерне болести, докторка Тот каже да се препоручује она која је тренутно доступна, те да је до сад највише давана Фајзерова вакцина и да је код ње ефикасност изузетно велика.