ДруштвоПолитика

Дијана Петер, нова координаторка КЗМ општине Бечеј

Шта је утицало на твоју одлуку да се укључиш у активности КЗМ, волонтирање, како је изгледао твој пут до данас, до места координатора ове организације?
У Канцеларији за младе сам као сарадница почела да радим у фебруару ове године. Од помоћника председника општине за омладину, Данета Мандића, који је иначе 6 година био координатор КЗМ, добила сам максималну подршку. Укључио ме је у сваку активност, упознао ме је са људима, клубовима, удружењима са којима Канцеларија сарађује. Како је време пролазило, све више и више сам радила самостално. Када ми је Дане Мандић рекао да је задовољан мојим радом и да сам заслужила да будем координаторка Канцеларије за младе, осећала сам се веома почаствована. Од великог значаја је да КЗМ и даље има његову подршку. Јако мали број Канцеларија за младе у Србији има толику подршку своје локалне самоуправе.

КЗМ је веома добро финансијски подржана од стране локалне самоуправе … колико то значи, олакшава рад канцеларије?
Мислим, да чињенице, да Канцеларија за младе општине Бечеј 12 година ради у континуитету, да има буџет од 4 милиона динара и да је једна од најактивнијих у Војводини, довољно говоре о успешности и положају КЗМ Бечеј. Реткост је да нека канцеларија за младе има тако велики буџет и да председник општине има помоћника за омладину, као што је то пример у нашој општини. То је показатељ да се омладинска политика налази међу приоритетима у општини Бечеј.

Да ли су млади довољно заинтересовани да раде, да волонтирају? Имате ли у плану неку кампању за популаризацију активности канцеларије?
Наравно, стално радимо на популаризацији волонтеризма и активизма међу младима. Имамо групу волонтера, која је увек заинтересована и расположена да учествује у нашим активностима. Међутим, постоји и група младих, коју треба мало више подстакнути. Наше активности реализујемо на основу Локалног акционог плана, који обухвата више области, и наравно не може свако да буде заинтересован за сваку тему, али циљ нам је да сваки млад човек пронађе себе у некој од наших активности, која ће га испуњавати и у којој ће радо да учествује.

Какви су планови за даље, шта ће бити у фокусу активности КЗМ?
Као што сам рекла, наше активности реализујемо на основу Локалног акционог плана, то ће тако остати и у будућности. Наставићемо са традиционалним активностима, као што је на пример хуманитарни баскет турнир, али ћемо организовати и неке нове акције, догађаје. Стално комуницирамо са младима, и на основу њихових интересовања, потреба, иницијатива планирамо нове активности, у складу са ЛАП-ом. Трудимо се да будемо креативни.

Како видиш себе за 5 година, након КЗМ, амбиције …
Осим тога што радим на томе да Бечејска омладина има боље услове и шири спектар садржаја, рад у КЗМ велику улогу игра и у мом личном развоју. Доста ствари сам научила, искусила, а још много тога ме чека и у наредном периоду. Пуно ми значи да имам подршку и својих колега и сарадника. Драго ми је да сам тако брзо пронашла заједнички језик и са младима. То је врло битно, будући да није довољно само привући њихову пажњу, да ме саслушају, већ је треба и задржати.
Ја ћу се трудити да наставим са успешним радом Канцеларије за младе, да мотивишем и укључим што већи број младих у свим насељеним местима општине Бечеј. Волела бих да млади знају да увек могу да нам се обрате са својим идејама, проблемима, захтевима, а ми ћемо наћи начин да им, у складу са нашим могућностима, помогнемо.