Óbecse

Đukić, Német, Budimlity a legjobb fiatal fotósok

Kihirdették az Ifjúsági Iroda fotópályázatának győzteseit

Óbecse község Ifjúsági Irodájának legújabb fotópályázatát Filip Đukić nyerte meg. Második helyen végzett Német Klaudia, a harmadik díjat pedig Budimlity Ármin érdemelte ki. Ők mindhárman az Ifjúsági Iroda fotópályázatainak rendszeres résztvevői.

Az óbecsei Ifjúsági Iroda harmadik alkalommal szervezett fotópályázatot azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a fiatal művészlelkeknek kibontakozni, felfedni tehetségüket, megmutatni, hogy ők hogyan látják a világot körülöttünk.

– Idén is nagyszámú fénykép érkezett a fotópályázatra, azonban csak kevés alkotást bíráltunk. Ennek az oka, hogy sokan üres email-ben küldték el fotóikat, tehát nem csak rövid leírás nélkül, hanem még a nevüket és a vezetéknevüket sem tüntették fel. Ugyanerre volt példa az első két pályázatunkon is, így harmadszor már nem tudtuk tolerálni az efféle viselkedést, hiszen mégiscsak középiskolásokról, egyetemistákról, értelmiségi fiatalokról van szó, akiknek nem lenne szabad megengedniük maguknak, hogy bemutatkozás nélkül jelentkezzenek egy pályázatra – mondta Iva Kekić, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa, aki azt is kiemelte, hogy sokan a témát is szem elől tévesztették, hiszen olyan fotók is érkeztek, melyeknek semmi közük nem volt a szerelemhez.

A harmadik fotópályázat keretén belül első alkalommal dönthettek a fiatalok a nyereményről, akik kérdőívek és online szavazás által a számos értékes ajándék közül egy kétszemélyes hétvégi utazást választottak fődíjnak. A bírálóbizottság tagjainak közös megegyezése alapján azt az összeget, amit az Ifjúsági Iroda a kiállításra és a fényképek előhívatására költene, inkább a győztes nyereményére, azaz a kétszemélyes háromnapos utazásra fordítják.

A zsűriben az Ifjúsági Iroda és Óbecse község képviselői, valamint a Városi Színház igazgatója mellett helyet foglalt egy fiatal fotóművész is, aki az óbecsei Ifjúsági Irodának köszönhetően nemrégen megnyithatta első önálló kiállítását. Danijel Rauški szintén részt vett a korábbi pályázatokon, sőt nyertesként is debütált.

– Habár nagyszámú fotót kizártunk a versenyből a fent említett okokból, mégis nehéz dolgunk volt, hiszen a legjobbnak beválasztott képek között számos ízléses és kreatív fénykép volt megtalálható. Természetesen figyelembe vettük az ötletet, a kompozíciót, a kivitelezést, sőt, a spontaneitást is. Véletlenül alakult úgy, hogy mindhárom díjazott kép fekete-fehér, de én ennek különösen örülök, hiszen azok a kedvenceim. Számomra a fekete-fehér fotóknak van a legerősebb mondanivalója – nyilatkozta Danijel Rauški. D.P.