Друштво

У Бечеју одржан централни помен за све жртве јануарске рације у Војводини

Jануара 1942. године у Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Илоку, Гардиновцима, Жабљу, Вилову, Темерину, Србобрану, Новом Саду и Бечеју је у рацији које су извршиле Мађарске окупационе власти побијено 4000 невиних људи. Ове године се обележава 78 година од свирепог масовног убиства углавном Срба, Јевреја и Рома али и припадника других националних заједница у оквиру којег је у Бечеју одржан 3. јануара централни помен свим жртвама рације у Војводини. У Бечеју је крајем тог хладног јануара побијено 215 људи од којих 13 деце.

Помен жртвама обележен је полагањем венаца, парастосом у православној цркви у Бечеју и молитвом и говором коју је предводио врховни рабин јеврејске заједнице Исак Асиел у Србији. Парастос у бечејској цркви служио је епископ бачки Иринеј. Помену жртвама рације присуствовали су поред представника верских заједница и председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник скупштине АПВ Иштван Пастор, председник општине Бечеј Драган Тошић, представници амбасада Мађарске и Израела у Србији и други званичници и грађани Бечеја.

Окупљеним грађанима на тргу испред храма обратио се након говора представника јеврејске заједнице и Игор Мировић, председник Владе АПВ и председник Општине Бечеј Драган Тошић након чега се приступилом полагању венаца.