Култура

До следећег маја …

Почетак: Отварање 63. Мајских игара, предаја кључева града

Завршене су 63. Мајске игре и тек сада у Бечеју може да почне лето (бар календарски) и распуст за клинце. У Бечеју почетак и завршетак Мајских игара је једна од временских одредница које одређују континуитет времена у овом граду. Нешто што се десило на сцени или око ње и ове године остаће негде у нечијем сећању још дуго времена као лична временска капсула као што већина од нас има има неку своју… Ове године, кажу и организатори фестивала, иако је било нешто мање представа него што је то уобичајено фестивал није изгубио ништа на квалитету. Оно што можда јесте изостало је један део пропратних програма али ће се то свакако надокнадити следеће године. У сваком случају представе су одигране пред мало проређенијом публиком и оцењене су и од стране стручног жирија и дечијег жирија.

Стручни жири који је ове године радио у саставу: Александар Гајин, глумац из Новог Сада (председник жирија), Соња Петровић, позоришна и телевизијска редитељка и директорка Фестивала еколошког позоришта Бачка Паланка и Силвија Крижан, глумица Новосадског позоришта из Новог Сада је донео следеће одлуке да је у категорији представа за децу најбоља представа у целини била представа „Kulturociklin END CALLˮ у извођењу Драмске трупе „Културоциклинˮ из Крушевца.

Волонтери 63. Мајских игара

Доделили су и награде за глумачка остварења па је тако награду за главну мушку улогу добио: Стефан Милојевић, за улогу Миша наратора, Краља – лутке и страшног дива – лутке у представи „Миш Маус Кућа Хаус илити Мачак и чизмамаˮ Драмског студија Центра за културу из Пожаревца а награду за главну женску улогу добила Јелена Вучковић за улогу Културоциклина 1 у представи „Kulturociklin END CALLˮ у извођењу Драмске трупе „Културоциклинˮ из Крушевца. Награду за споредну мушку улогу добио је Огњен Петровић за улогу Тате у представи „Када бих ја био великиˮ КУД „Гошаˮ, Драмског студија „Враголаниˮ из Смедеревске Паланке а за споредну женску улогу додељене су две равноправне награде и то Алдијани Сивчев и Лани Племић за улоге Куварица Маргарите и Ђурђине у представи „Како су постале ружне речиˮ Дечијег драмског студија Градског позоришта Бечеј.

Додељена је и једна специјална награда за игру са лутком и то Јани Васић, за улогу Миш, Мачак у чизмама-лутка у представи „Миш Маус Кућа Хаус илити Мачак и чизмамаˮ у извођењу Драмског студија Центра за културу из Пожаревца.

У категорији представа за младе, стручни жири је доделио награду за најбољу представу у целини, „Златног пажа“, представи „Чујем врати се, чујем останиˮ у извођењу Трупе „Шмирантиˮ из Новог Сада. „Сребрног пажа“ је добила представа „Ко је мени Антигонаˮ у извођењу Културног центра Параћин, Омладинске позоришне сцене Параћин, а „Бронзаног пажа“ је освојила бечејска представа „Разредни непријатељˮ у извођењу Драмског студија младих Градског позоришта Бечеј.

Награда за главну мушку улогу није додељена али, према речима чланице стручног жирија не зато што није било добрих улога, него због тога што је већина представа била ансамбл типа, где су скоро све улоге подједнако важне па је заиста било тешко неку од њих прогласити за „главну“.

Ипак додељена је и награда за главну женску улогу и то за Дорис Ковачевић за улогу Русалке у представи „Чудоводницаˮ.
Награду за споредну мушку улогу добио је Ботонд Кери Шандор за улогу Бенија у представи „Homokozóˮ (Игралиште) а награду за споредну женску улогу жири је доделио Лидији Средојевић за улогу Мајке у представи „Чујем врати се, чујем останиˮ.
Додељене су и специјалне награде за шминку, маску и кореографију за Дорис Ковачевић за представу „Чудоводницаˮ, за најбољу музику жири је наградио Ђину Перкић, Миу Хоџић и Дорис Ковачевић за представу „Чудоводницаˮ такође. Награда за најбољи костим добио је Игор Павловић за представу «Разредни непријатељˮ, а награду за најбољу режију фестивала добила је Сандра Максимовић за режију представе „Kulturociklin END CALLˮ у извођењу позоришне трупе Културоциклин, Kruševac.

Према образложењу стручног жирија најбоља представа за децу КУЛТУРОЦИКЛИН је представа која се бави важним питањима за период одрастања младих у савременом свету. „Успева да на подједнако едукативан и уметнички начин опише атмосферу у којој се млади у Србији данас налазе и постави веома важно питање менталног здравља младих. Вештим решењима, а највише фантастичном колективном игром ансамбла ова представа потврђује да је уметност дужна да учествује у ланцу едукације, образовања и да поставља питања. Посебно је важан педагошки сегмент ове представе јер кроз процес стварања представе млади артикулисано изражавају своје ставове, осећања и потребе у свету који често за њих нема слуха. Ова представа затвара круг примењеног позоришта вешто се користећи паметним вођењем кроз радионичарско стваралаштво и документарну грађу, одабиром тачних и ефектних решења као и енергијом ансамбла који то репродукује.“ каже се у образложењу.

О најбољој представи за младе ЧУЈЕМ ВРАТИ СЕ, ЧУЈЕМ ОСТАНИ.
„Насупрот самом називу драмског студија ШМИРАНТИ овај ансамбл вођен вештим педагошко-драмских принципима показао је да се не служи спољашњим елементима него унутрашњим стањем и осећањима младих који то артикулишу кроз тачну и прецизну глуму. Представа отвара табу тему одласка младих из Србије кроз сведене поступке, а богат унутрашњи садржај. Комплетна, маштовита и промишљена представа чија истина прелази рампу и изазива оно што је упозоришту најважније: јак емотивни доживљај и повезаност са темом и ликовима.“ -цитат из образложења стручно жирија.

И дечији жири је у саставу Невена Стојадиновић, Неда Стојадиновић и Димитрије Митић након одгледаних представа у категорији за децу 63. Мајских игара у Бечеју донео следеће одлуке:
– Најбоља представа у целини: „Kulturociklin END CALL“ , Културоциклин, Крушевац
– Најбоља главна мушка улога: Стефан Милојевић, за улогу Миша наратора, Краља – лутке и страшног дива – лутке у представи „Миш Маус Кућа Хаус илити Мачак и чизмама“ Драмског студија Центра за културу из Пожаревца
– Најбоља главна женска улога: Ивана Оњин, за улогу Клаудије у представи „Како су постале ружне речи“ Дечијег драмског студија Градског позоришта Бечеј
– Најбоља споредна мушка улога: Вук Манојловић, за улогу Принца Филипа у представи „Успавана лепотицаˮ Креативног центра „Артељеˮ из Инђије
– Најбоља споредна женска улога: Теодора Вујовић, за улогу Миша, Принцезе – лутке у представи „Миш Маус Кућа Хаус илити Мачак и чизмама“ Драмског студија Центра за културу из Пожаревца.