Друштво

Додела признања за дугогодишње добровољне даваоце крви

У петак 17. маја је у свечаној сали СО Бечеј одржана додела признања које Црвени крст од ове године додељује нашим суграђанима који су више од 100 пута дали крв, односно више од 50 пута када су у питању жене. Присутним новинарима и гостима обратила се нова секретарка Црвеног крста Маријана Ћаловић и том приликом рекла: “Организација Црвеног крста постоји веома дуго у Бечеју и бави се разним активностима а активност коју наша организација најдуже организује је добровољно давалаштво крви. На територији Бечеја имамо активних преко 600 добровољних давалаца. Акције се организују у Бечеју, Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу. Морам да упознам наше суграђане са информациијом да мушкарци у свом животном веку могу свака три месеца да дају крв а жене свака четири месеца. Ми ћемо данас да доделимо признања људима који су се добровољно одазвали да дају крв више од 100 пута а међу нама је данас и Горанка Спајић која се на ову акцију одазвала више од 50 пута. Ово је уједно и позив свима онима који су напунили 18 година и који су вољни да се придруже овој акцији и да добровољно дају крв и на тај начин помогну онима којима је живот угрожен. Циљ нам је да промоцијом и указивањем на добре примере подстакнемо још више људи да се укључе у акције добровољног давања крви.”

Плакете је доделио председник општине Бечеј, Драган Тошић, који је честитао добитницима овог признања и обећао да ће и он сам у складу са временом и могућностима да се укључи у ове акције у наредном период.

 1. Наши суграђани којима су свечано уручене плакете на овој свечаности:
  1. Горанка Спајић из Бечеја – 62 давања
  2. Јовановић Милосав из Бечеја – 100 давања
  3. Купчо Золтан из Бечеја – 119 давања
  4. Пакаи Ласло из Бечеја – 103 давања
  5. Плачков Рајко из Бачког Градишта – 124 давања
  6. Сабо Тибор из Бечеја – 104 давања
  7. Секач Јожеф из Бечеја – 107 давања
  8. Живков Аксин Милорад из Бечеја – 103 давања
  Следећи суграђани нису били присутни на свечаности али ће им плакете бити додељене накнадно:
  9. Царевић Никола из Бечеја – 100 давања
  10. Мандић Имре из Бечеја – 100 давања
  11. Станков Војислав из Бечеја – 112 давања

Маријана Ћаловић је најавила и следећу акцију добровољног давања крви која ће бити одржана 22. маја у просторијама Спортског центра у трајању од 8 до 12 часова (због одржавања Мајских игара није овог пута у Градском позоришту).

“Ова додела плакета је део нове кампање за популаризацију рада наше организације и промоцију хуманитарних активности које ми организујемо. У неком наредном периоду планирамо да се потрудимо да се што више медијски пропрати све што радимо јер желимо да људи знају да постоји велики број активности које радимо а којима могу да се прикључе. Сви људи добре воље пре свега могу да се укључе у акције добровољнг давања крви али и у друге акције о којима ћемо правовремено обавештавати јавност. Ових дана, тачније од 8. до 15 маја, била је недеља Црвеног крста у коју спада и национални Дан давалаца крви који је био 11. маја. Овај датум је био и непосредан повод за доделу ових признања и за ову свечаност. У оквиру недеље Црвеног крста ми смо имали и промотивну посету Гимназији и имамо план за следећу школску годину да посетимо све основне школе и средње школе, да им се приближи волонтерски рад у хуманитарним акцијама. Постоји много акција у које они могу да се укључе али ту су и могућности за дружења младих из разних градова јер Црвени крст има своја одмаралишта у Србији и у Сутомору, у Црној Гори. То су све атрактивне могућности које ми можемо да пружимо младима за дружење али и као помоћ социјално угроженој деци за летовања уз волонтирање и одмор. Посебна акција биће и за сиромашну децу која су добри ђаци, да их на тај начин стимулишемо и наградимо и да им некако покажемо да неко о њима мисли. Црвени крст се посебно бави и бригом о старима. У најави је један пројекат у оквиру којег планирамо и ми да се укључимо, то је пројекат који финансира влада Аустрије где би требало да имамо једну екипу која ће се бринути о старима на терену, за сада је ово све само у најави јер тек треба да добијемо конкретан концепт програма и шта се од нас у оквиру пројекта очекује. Могу још тога да најавим нпр. акцију “Трка за срећније детињство”, ликовни конкурс “Крв која живот значи”, то су неке активности за децу и омладину. Имаћемо и једну активност којој је најмлађи највише обрадују, то је такмичење у првој помоћи где ћемо, надамо се, следеће године организовати и прво школско па после и општинско такмичење, да одаберемо екипе које ће после ићи на републичко такмичење. Ове године је 1. јуна покрајинско такмичење у Сремској Митровици и надамо се да ћемо успети да анимирамо један број деце до тада да оду да погледају како то изгледа јер ће тако боље разумети шта се од њих очекује.” – рекла нам је о плановима организације Црвеног крста у наредном периоду Маријана Ћаловић.