Друштво

Додела сеоских кућа за 22 избегличке породице

У уторак, 24. септембра 2019. године у Свечаној сали Општине Бечеј свечано су уручени уговори за куповину 22 сеоске куће избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске са пребивалиштем на територији Општине Бечеј. Овај пројекат спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а , Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Ово је део пројекта која Општина у оквиру Потпројекта 8 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији. Овим програмом су на територији целе републике на хиљаде породица са избегличким статусом добиле могућност да реше стамбено питање али и да се кроз програм насељавања у локалним срединама реши проблем напуштених јефтинијих кућа са окућницама и да се један број људи одлучи за живот на селу чиме се аутоматски ради и на ревитализацији сеоских и мање урбаних средина.
Вредност појединачних кућа које су додељене су 11.000 евра а укупан изност средстава за општину Бечеј је 242.000 евра.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Општина Бечеј већ неколико година, тачније од 2016. године, учествују о овом пројекту и до сада је прилику да реши своје стамбено питање добило сто породица, да се кроз овај програм коначно и званично настане у Бечеју. О томе је овом приликом говорио и председник општине Бечеј Драган Тошић који је рекао да је ово уручење уговора разлог да на лицима људи који су под несрећним околностима стигли у наш град види осмех. Он је обећао да ће локална самоуправа и даље, ако се овај програм настави, конкурисати за средства и позвао грађане који имају избеглички статус још увек да верују у овај програм и да се и следеће и наредних година пријаве за средства за куповину кућа а ове који су то већ учинили да се пријаве за додатни програм подршке које на основу овог пројекта ради и влада РС.

Свечаној додели уговора су присуствовали Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова, Драган Тошић, председник Општине Бечеј, Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Иван Гергинов, помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије, представници донатора, међународних институција и корисници.