Друштво

Дом здравља Бечеј, др Косана Нешић: О начину тестирања на Covid

Послали смо упит директорици Дома здравља у Бечеју др Косани Нешић  у вези са тестирањима на Covid 19 у нашој општини. Непосредан повод су коментари и калкулације у јавности о начину тестирања, броју и доступности тестова за грађане наше општине. Од директорице смо добили одговор који вам у целости преносимо.

“Дом здравља Бечеј има сасвим довољно серолошких, тзв “брзих тестова”, и резултат се добије исти дан. На прави начин и што је најважније у право време кориштен cеролошки тест је сасвим адекватан и врло поуздан и наши лекари су добро едуковани и упознати са свим инструкцијама и знају тачно кад и кога треба тестирати, а критеријуми за коришћење тестова се тичу искључиво и само струке и јасно су дефинисани протоколима.

Да би овај серолошки тестрао адекватан резултат, морају се поштовати јасни и прецизни критеријуми којих се лекари придржавају, тј. морају се грађани тестирати у тачно одређене време након добијања  симптома, јер иначе резултат теста није адекватан, буде  лажно негативан, због чега особа мисли да је незаражена и креће се слободно, па постоји опасност да инфицира остале.

Да ли пацијента треба тестирати и када одређује његов изабрани лекар и/или лекар у Covid амбуланти, искључиво у зависности од здравственог стања пацијента, држећи се протокола. Зато су мере изолације прво и најважније, а за неке пацијенте и сасвим довољне, ако су симптоми благи, а тестирају се сви Covid суспектни пацијенти  који  испуњавају задате критеријуме, у тачно одређено време од појаве првих симптома. 

То је разлог да се неки пацијенти уопште не тестирају, неки се тестирају једном, а неки ће бити и два пута тестирани, што можда збуњује  грађане, али грађани би морали  да имају поверење у наше лекаре који знају свој посао и поштују  протоколе .

Циљ свих нас запослених у Дому здравља је да пацијенти који имају симптоме сумњиве  на Covid буду адекватно збринути, а сви остали што је могуће више заштићени од ширења заразе.

Ослањајући се између осталог на  серолошке тестове, али и на клиничку слику, одређене лабораторијске и друге анализе, а према потреби и RTG плућа, нашим суграђанима се пружа адекватна и потпуна здравствена заштита од Covida-19, а наши лекари при томе не жале ни себе ни сопствено здравље.

На лични захтев  тест се може обавити у Дом здравља Бечеј, али само серолошки, тзв “брзи тест”, јер, као што је више пута објашњено, PCR тестова од пре месец дана немамо, па из тог разлога грађани  за овај тест, и ако га плате на лични захтев, морају ићи у Нови Сад.

Што се тиче питања  кад ћемо добити PCR тестове, Дом здравља није адреса за такво питање, ми добијамо PCR тестове од наших надлежних.“