Друштво

Дом здравља Бечеј: Петиција против гинеколога Милошевића

Пре неколико бројева писали смо о хапшењу гинеколога Дома здравља Саше Милошевића који је у том тренутку био „удаљен са посла“ док се не оконча поступак који се против њега тада водио.

Но, осим ових наведених и очигледних проблема са судским органима највећи проблем, када је овај лекар специјалиста у питању је његов ангажман у Дома здравља Бечеј као јединог гинеколога који је запослен на неодређено време. Наиме, према незваничним сазнањима из ове здравствене установе али и према веома бурним коментарима на друштвеним мрежама на његов рад већи број пацијента жалио се на његово поступање према пацијентима током прегледа.

У међувремену, након „суспензије“ овај лекар је враћен на посао, а привремено решење које је Дом здравља имао током трајања његовог одсуства да се „позајми“ гинеколог из Србобрана јер у том тренутку није било лекара-гинеколога који има лиценцу да исписује рецепте, боловања и хранаринске листе да је стално запослен у државној установи, је укинуто. Др Саша Милошевић је тренутно једини за стално запослени гинеколог у Дому здравља Бечеј док др Снежана Убовић ради само три пута недељно по уговору. Дакле осталим данима али и за хитне интервенције, за потписивање комплетно документације али и за рад с пацијентима у овом тренутку он је једина могућа инстанца.

Тим поводом на интернету је покренута и петиција да се доктор Милошевић отпусти из службе и да се ангажује нови гинеколог коју је у овом тренутку потписало око 700 грађана. У овој петицији у образложењу стоји да је недолично понашање лекара према пацијентима основни разлог зашто се тражи његов одлазак из Дома здравља Бечеј.

На наш упит који смо проследили директору Дома здравља Бечеј још прошлог пута када смо писали о овом случају речено нам је да су и садашњи али и бивши директор ове установе у неколико наврата покретали дисциплински поступак против др Милошевића, што значи да је и раније било притужби на његов рад и да читава кампања на друштвеним мрежама бивших пацијенткиња као што је наведена петиција, нису без основа,  и да је он био и званично дисциплински кажњаван у тим поступцима.

Шта су следећи кораци руководства Дома здравља тешко је проценити јер из ове установе кажу да за сада они немају ни једну званичну писмену пријаву од стране пацијената, да су поједине усмене пријаве повучене и да немају на основу чега да овом лекару забране рад са пацијентима а Дом здравља свакако не може да се нађе поново у ситуацији да немају лиценцираног гинеколога који има овлашћења. Они такође додају да тек када се и званично поднесу пријаве Заштитнику права пацијената писменим путем они могу да покрену поступак, до тада не. Из Дома здравља пацијенткиње које се усмено жале они уредно упућују у Општину код Заштитника права пацијената да поднесу жалбе.