ДруштвоСервис

Дом здравља Бечеј – саопштење за грађанство

Моле се сви грађани да се у Дом здравља не јављају без преке потребе, да бисмо смањили могућност ширења заразе. Нарочито то молимо  старије пацијенте, хроничне болеснике и пацијенте који имају тежа оболења.

Своје рецепте за лекове које  уобичајено троше могу  обезбедити телефоном од 7-19 часова на телефон Дом здравља Бечеј: 021/ 6912-660 и од  10-12 часова  и од 15-17 часова  на тел: 021/ 6915-310. Грађани у околним местима и Новом Селу могу да зову  на познате телефоне на које се иначе заказују у својим местима становања.

Препоручујемо да се и контроле, снимања, лабораторијске анализе које у овом тренутку нису хитне и неопходне одложе, док се ситуација  са  актуелним проблемом са вирусом Covid-19 не смири.

Молимо све грађане да ове препоруке озбиљно схвате у  свом, али и у интересу  целокупног грађанства.

ДЗ Бечеј  је обезбедио бројеве телефона које можете звати уколико сумњате да сте били у контакту или сумњате да имате  симптоме заразе  вирусом Covid-19 (суви кашаљ, температуру, главобољу, бол у мишићима, евентуално отежано дисање), а то су :

  • 062/88-62- 066
  • 062/88-06-575
  • 062/88-62-065
  • 06/88-62-067

који могу да се зову од 7-19 сати.

Ноћу и викендом, у случају неопходне потребе, можете позвати следећи број телефона: 062/80-95-263.

На  наведене телефоне ће вам се јављати наше  здравствено особље (лекари и мед. сестре) и молимо грађане да ове наведене телефоне користе  само и искључиво за савете и питања  који се односе  на  сумњу на евентуалну могућност заразе Covid-19. Молимо вас да на питања здравственог особља одговарате  јасно, искрено и прецизно, да би се  могла добити адекватна упутства.

Такође постоје и телефони  на које грађанство може  да   контактира директно надлежне епидемиологе у Новом Саду:

  • 064/80-28-894  
  • 064/ 80-28-895

у  случају  да  је могућ контакт са зараженима(долазак са путовања из зараженог подручја) или  пацијент  има  симптоме заразе вирусом Covid-19.

Телефонски контакт са здравственим особљем, уместо доласка у  Дому здравља је поступак који се у овом моменту највише препоручује, јер се на тај начин добију  примерена упутства, а постиже се  најважнији циљ -избегава се ширење заразе.

Уколико пацијенти са  симптомима Covid-19 ипак дођу у Дом здравља, молимо  да сачекају испред улаза у Службе хитне медицинске помоћи, стави маску, а пратилац, такође са маском, да обавести медицинско особље које ће пацијента на адекватан начин спровести у за то обезбеђену просторију за изолацију, уз поштовање правила заштите, прегледати и даље поступати према протоколу. Ипак, поново наглашавамо да је најпаметније контактирати здравствено особље увек прво телефоном, а долазак у Дом здравља за особе које сумњају да су оболеле од Covid-19 најпожељније је да  буде  најављен (опет да би се  спречило ширење заразе) и да долазе само они који сумњају на инфекцију овим вирусом, а имају теже симптоме, а и они уз претходни телефонски контакт и најаву.

Дом здравља Бечеј је обезбедио и мобилне тимове који ће, али само за  пацијенте који су у тешком стању, долазити и код пацијента, да би га спровели на даље лечењеу надлежну установу, уз  претходну консултацију  епидемиолога, опет са истим циљем, да се  што је више могуће  спречи преношење заразе.

Молим вас да се  наведених упутстава придржавате.