Друштво

Дом здравља Бечеј: Серија превентивних прегледа

Дом здравља “Бечеј” придружио се акцији превентивних прегледа Министарства здравља Републике Србије која се организује у око 150 здравствених установа широм Републике Србије.

Како је саопштено Превенција и рана дијагностика од кључног су значаја за позитиван исход лечења сваке болести што је и био разлог организовања ове свеобухватне акције.

Најпре су за први викенд, односно у недељу 15. октобра, урађени прегледи за жене старије од 40 година и то ултразвучни преглед дојке као и за мушкарце старије од 49 година узорковање за PSA тест којим се може дијагностиковати рани стадијум карцинома простате. Они код којих је постојала сумња на болест, су упућени на додатну дијагностику. Треба напоменути и да се PSA не ради у бечејском Дому здравља и није део примарне здравствене заштите него се углавном ради по упуту у Новом Саду или код приватника и то онда кад постоји сумња на болест.

Сви прегледи као и они следећеге викенда који су организовани били су за грађане бесплатни и није била потребна процедура заказивања. У бечејском Дому здравља на ову акцију био је веома добар одазив пацијената. Урађено је тога дана, у недељу, чак 48 прегледа дојке, а касније и још 26 у току наредне недеље. Од тога су 4 пацијента упућена на дање претраге и на мамографију. Урађено је и 134 PSA прегледа.

Већ наредног, односно прошлог викенда, у суботу и недељу 21. и 22. октобра урађени су  превентивни прегледи штитасте жлезде, и то ултразвучни преглед, као и одређивање нивоа хормона штитасте жлезде (TSH, FT4, антитереоглобулинска антитела). Прегледи се били организовани искључиво за пацијенте код којих није до сада дијагностификован поремећај рада штитасте жлезде и који не пију лекове, односно немају преписану терапију. Дакле, за све одрасле особе које раније нису имале детектовано обољење штитасте жлезде. И на ову акцију био је веома добар одзив грађана па је у том термину урађен ултра звук изгледа жлезде 103 пацијента а након тога и још 26 у току наредне недеље. Ниво хормона и функцију штитасте жлезде проверило је чак 268 пацијента.