Друштво

Дом здравља Бечеј: Сутра вакцинација кинеском Синофармом вакцином без заказивања

Бечеј, уторак 6. април

др Косана Нешић, директорица Дома здравља Бечеј

Директорица Дома здравља Бечеј, Косана Нешиће је сазвала конференцију за штампу данас поводом обавештења и неких детаља у вези са кампањом под називом “Вратимо загрљај“. Кампања је намењена промоцији против ковида и за сутра је у Бечеју предвиђена прва акција у оквиру ове кампање и то вакцинација становништва без претходног заказивања.

„Што већа имунизација становништва је најбољи, можда и једини начин, наше успешне борбе против ковида. Ово је једини разлог зашто је одлучено да се направи ова акција у циљу да се читавом процесу вакцинације становништва да још већа подршка и подстакне грађане да се вакцинишу. Сутра 7. априла је и светски Дан здравља па је и то један од повода за ову кампању. Овим поводом позивамо грађана наше општине да дођу на наш вакцинални пункт сутра пре подне у Бечеју и да приме прву дозу вакцине. Ова акција је намењена онима који се нису до сада пријавили на сајту еУправе, који већ имају заказану вакцинацију.  У среду 7. априла на нашем пункту у Спортском центру позивамо све грађане који желе да приме Синофарм вакцину да дођу на тај пункт и буду вакцинисани. Потребно је само да понесу личну карту, ради потврде идентитета. Страни држављани који немају пребивалиште овде не могу да буду на овај начин вакцинисани него морају да се пријаве путем еУправе и морају сачекати да добију позив. Они грађани који већ имају свој термин овог пута не треба да долазе да се не би правиле гужве и конфузија. Грађани који се до сада нису пријавили из било ког разлога сутра могу да дођу на имунизацију у Спортски центар од 8 до 13 часова у Бечеју. У Бачком Градишту ће бити организована вакцинација истом овом вакцином  од 13 до 18 часова. У четвртак, 8. априла у Бачком Петровом Селу у амбуланти акција имунизације ће трајати од 13 до 18 часова. Наш циљ је и да се приближимо људима на селу и да тамо спроведемо акцију посебно за људе који се, можда,  нису снашли око читавог тог процеса онлајн пријављивања на портал еУправе, мејлова, телефона. Вакцинација у ова два села ће се обављати у амбулантама.

То је прва акција у оквиру ове кампање. Већ сада нам је најављено да ће бити још вакцина и још термина у оквиру ове кампање. Неки већи градови су до сада већ имали овакве акције, тамо где је ситуација била знатно лошија, где је било много више заражених. Ево, сад смо и ми стигли на ред.“ Рекла је директорца Нешић

Проценат вакцинације у Бечеју до сада је негде око 20 процената од укупног броја пунолетних становника. Директорица Дома здравља је на питање колико је задовољна одзивом рекла да је до сада одзив задовољавајући али да сматра да увек може бити боље и да ће ова кампања помоћи да се што већи број грађана подстакне да се вакцинише. Она је такође нагласила да сматра да је веома важно и то што су током ових првих месец, два од почетка вакцинације у Бечеју вакцинисане у већој мери категорије становништва које су најугроженије, старије особе са коморбидитетом, јер они чине највећи број вакцинисаних у општини до сада.

Ових дана је пик активних случајева достигао новембарско/децембарски а све је више и заражених који су упућени на болничко лечење. У овом тренутку је у ковид амбуланту распоређено да раде у сменама 6 лекара уз још доста сестара, техничара, лабораната итд. Рендген је раније само за ковид пацијенте дневно радио 3 сата, сад док траје овакав тренд пораста броја заражених ради најмање још два сата дуже. Остатак времена раде се редовна заказана снимања и прегледи за остале пацијенте.

„Лекари у ковид амбуланти прате сваког пацијента, његово стање, промене, параметре, лабораторијске налазе, сви су збринути а кад затреба да буду хоспитализовани упућују су на болничко лечење, заиста радимо све што можемо. Координатор на нивоу покрајине распоређује пацијенте у болнице где има места и они се тамо шаљу. Постоји договор на нивоу покрајине за то.“ рекла је докторица Нешић.

Светлана Вулетић, заменица председника општине Бечеј такође је присуствовала конференцији за новинаре. Др Косана Нешић се захвалила и локалној самоуправи на великој помоћи око организације овог великог посла који је до сад обављен када је имунизација у питању али и који још предстоји.

До сада је на бечејском пункту за вакцинацију дато 9.425 вакцина, 5.264 је примило прву дозу вакцине а 4.161 грађанин Бечеја је и ревакцинисан другом дозом. Према речима др Нешић лекари Дома здравља су урадили и око стотинак вакцинација на терену за непокретне и тешко покретне особе, вакцинисали су и кориснике у Геронтолошком центру.

На крају директорица Дома здравља Бечеј позвала је још једанпут грађане да дођу сутра на пункт за имунизацију у Спортски центар у Бечеју и у амбуланту Бачко Градиште, односно прекосутра амбуланту у Бачком Петровом Селу и искористе ову прилику да се вакцинишу. За сада Дом здравља је добио само кинеске Синофарм вакцине у оквиру ове акције/кампање.

Кампању је покренуло Министарство здравља у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“ и Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије. Основна порука  кампање је: «Вакцинација до колективног имунитета!»

Дом Здравља Бечеј ће без застоја наставити и вакцинацију заказаних грађана који су се пријавили преко е-управе према достављеним списковима, а све у циљу ефикасније борбе против Covida-19 и стицања колективног имунитета.