Друштво

Донација КЗМ за школу „Братство“

Канцеларија за младе општине Бечеј донирала је опрему школи за основно и средње образовање „Братство“. Школа је добила нову климу, штампач у боји и тепихе/итисоне за учионице. Био је ово и добар повод да са новом директорицом школе Ренатом Колер и Сузаном Ђукић помоћницом председника општине за послове образовања и васпитања разговара о предстојећим пројектима реконструкције ове школе и евентуалним набавкама потребне опреме. Према речима представника Канцеларије за младе Данета Мандића ова донација из буџета КЗМ је била вредности око 60.000 динара. Поред опреме КЗМ је спремила и мале поклоне за децу, мајице и цегере чему су се малишани посебно обрадовали.
Школа „Братство“ је у претходном циклусу оцењивања просветних установа које спроводи Национални просветни савет добила лошу оцену (двојку) пре свега због неадекватно обученог особља али и због услова за рад. Локална самуправа је реконструкцију и опремање ове школе ставила као један од приоритета у наредној години. У току 2019. уколико се набаве средства биће реконструисана објекат у улици Ђуре Јакшића. Према речима директорице Ренате Колер предвиђено је да тај објекат буде коришћен за наставу а да се у објекат у Доситејевој отвори за дневне програме рада са децом која не похађају наставу. Објекат у Ђуре Јакшића је у још горем стању и биће проблем да се настава одржава већ током зиме кад крену озбиљније падавине. Сузана Ђукић нам је рекла да је процена само за грађевинске радове да ће пројекат реконструкције коштати око 10 милиона динара.
Рената Колер нам је рекла да је у плану и набавка опреме али да све то ће морати да се набавља преко пројеката јер у пројекту реконструкције нису предвиђена средства и за опрему. Оно што јесте предвиђено је уклањање физичких баријера и то је добро али за неки квалитетнији рад биће им потребна набавка асиситивних технолошких помагала и друге опреме, опремање сензорне собе, тифлолошке и логопедске асистивне опреме као и асистивна опрема за децу са моторичким потешкоћама.
Један од разлога зашто је школа добила слабију оцену на процени био је неадекватан кадар који ради у школи, већина наставника је обучена да ради у типичним школама и нема образовање дефектолога што је веома велики проблем јер је и иначе овај профил образовања у целој држави дефицитаран. Директорица школе нам је рекла да су предвиђене обуке за постојеће особље али и да су у сталном контакту са Медицинским факултетом у Новом Сад и Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију и да ће како буду излазили кадрови из наставе покушати да их привуку и запосле.