Економија

Драган Тошић, председник општине: … О плажи на Тиси

У обраћању медијима након 21. седнице СО Бечеј, председник општине Бечеј Драган Тошић је на питања новинара о томе у којој фази су планови за изградњу плаже у продужетку камп насеља према Ло штранду коју је најавио као један од већих пројеката које општина планира у следећих неколико година рекао:
„Започели смо са израдом планске документације за будућу плажу и за то смо добили 8 милиона динара за израду пројектне документације. Изградње саме плаже требало би да почне 2023. године. Планску документацију требало би да завршимо негде крајем маја месеца ове године.“– рекао је Тошић.

На питања новинара да ли то подразумева сечу шуме која се тренутно налази на том потезу где су предвиђени радиови оне додао да циљ јесте да се на том потезу осим плаже изгради и још једно камп насеље у продужетку постојећег.
„Желимо да радимо ту плажу и наша идеја јесте да ми тамо изградимо ново камп насеље. Наравно идеја је да не сечемо дрвеће него само шибље око дрвећа, да тај терен раскрчимо и да направимо једно модерно камп насеље са плажом. Идеја о којој смо такође разговорали је и да касније ту изградимо низове типских кућица и да општина Бечеј то у некој каснијој фази пројекта евентуално изнајмљује. Ми смо предвидели таквих 20-30 ку-ћицa, но то још није непосредно у плану и не знам када ће то бити, моја процена је да ће за то бити потребно најмање две или три године.“ – рекао је Тошић

О томе какво је стање тренутно са објектима у садашњем камп насељу који доживљава нову ренесансу дивље градње јер руше се стари а ничу нови објекти. Делови наводно јавних површина које би требало да буду доступне свим грађанима су узурпирани и ограђени од стране приватних лица. То се све дешава док је још увек не решен власнички статус и објеката и парцела на обали Тисе. Простор камп насеља и даље се званично води као „корито реке Тисе“ и њиме управљају Воде Војводине, док јавним површинама изван „корита“ управља и има обавезу уређивања Општина Бечеј. Између ове две административе надлежности приватна лица тамо имају викендице, кућице за одмор па и редовне стамбене објекте већ више од 50 година које користе, продају, врше угоститељске услуге и друге делатности у њима, плаћају комуналије, имају воду, струју …
„Када је у питању садашње камп насеље и евентуално неко уређење садашњег стања ми покушавамо да то решимо. Ти објекти су сада тамо па су тамо, ми ћемо ове године видети како можемо да легализујемо то насеље и Одељење за урбанизам већ ради на томе. Даниела Дорословачки је директно задужена за тај посао и од ње очекујемо у наредна два месеца неко решење како би то могло да се уради и након тога да почнемо да се бавимо тим проблемом. То јесте проблем уназад 30 до 40 година и видимо да тамо објекти се проширују и сада је систем да онај ко има у том тренутку највише новца заузима и више простора. Ми не желимо да то тако функционише на Тиси и хоћемо да сви имају једнаке услове али за то све морамо да сачекамо неколико месеци како би имали идеју како да то решимо. Није идеја да се тамо ништа руши него да се усклади са законом и да се људима стави до знања како би ти објекти требало да изгледају. Те објекте не можемо легализовати на начин како све друге објекте легализујемо јер кад се Тиса излије онда би општина Бечеј морала убудуће да сноси све те трошкове оштећења објеката. Ту мора постојати нека клаузула у будућим уговорима између нас и грађана и то није једноставна ситуација. То је све сада једна парцела и за почетак ми то морамо да поделимо на посебне пацеле. Грађани могу да буду власници објекта а добиће могућност да легализују и тај простор на којем се он налази али све около што је ограђено, ту ћемо имати више проблема. Ми ћемо морати да разговарамо са грађанима који ту имају објекте и да им представимо како ми видимо решење тог камп насеља и сигуран сам да ће имати разумевање и људи који тамо живе и они који само користе те кућице можда два-три месеца годишње.“ – рекао је Тошић.