Društvo: Na akciji kod Tise iz vode i sa obale uklonjeno 15 džakova otpada

Danas se pri obali reke Tise okupila nekolicina Bečejskih građana, kako bi se očistilo nagomilano smeće. Na akciji koju je predvodila sugrađanka Alisa Bajić, sakupljeno je 15 džakova smeća; plastične ambalaže, plastike, limenke i ostale vrste raznoraznih otpadaka nataloženog u reci, kao i sa stepenica, koje su ovog leta jedno od kupališta u Bečeju.

Čišćen je deo oko trske, sve do Vidikovca, dok su deo oko molova i čamaca očistili radnici Komunalca, koji su se pridružili akciji.

Radnici komunalca koji su se pridružili akciji
Radnici Komunalca koji su se pridružili akciji

Bajić kaže da Bečejci ne pokazuju veliko interesovanje za radne akcije na Tisi, iako mnogi, naročito u letnjem periodu svakodnevno borave na njenoj obali tražeći spas od letnjih vrućina.

Na osnovu ovog broja, lako možemo zaključiti da je odziv građana više nego slab. Uključujući i članove moje porodice imali smo i svesrdnu pomoć našeg Dušana Zahara, koji je svaku akciju do sad pomogao i propratio čamcem. Mladima su obraz osvetlali Dušan i Filip, učenici Gimnazije u Bečeju, kao i moja ćerka Nađa koja je do sada učestvovala u svim akcijama.“

Dušan Zahar u svom čamcu
Dušan Zahar u svom čamcu

Sagovornica Bečejskih dana ističe da je najveći problem nagomilavanja otpada na Tisi to što nadležni organi ne pokazuju dovoljno interesovanje za očuvanje reke.

Mi tokom cele godine imamo akcije, a institucije i nadleži očigledno ne pokazuju ni malo volje da se stanje na obali Tise promeni na bolje. Na ovom delu obale ne postoji već godinama ni jedna jedina kanta za smeće, što naravno, nije opravdanje za razbacivane smeća okolo, s obzirom na frekventnost ovog dela obale, nepostojane kante za otpatke je više nego apsurdno.“

Nagomilano smeće pri obali Tise, koje je uklonjeno
Nagomilano smeće pri obali Tise, koje je uklonjeno

Nastavnica srpskog kao nematernjeg jezika u osnovnoj školi „Zdravko Gložanski“ već duže vreme bavi se očuvanjem Tise i više puta organizuje radne akcije kako bi osvestila građane da brinu o prirodi. „Generalno, u našoj zemlji imamo velikih ekoloških problema. Ja rešenje vidim jedino u borbi, a ovo je svakako jedan od načina. Čuvajmo reke, da bi one čuvale nas“, kaže Alisa Bajić.