Друштво

Друштво пријатеља деце: Почела акција „Буди и ти неком Деда Мраз“

Друштво пријатеља деце и књижара „Призма-93“ и ове године организују велику акцију прикупљања помоћи за новогодишње пакетиће за децу која живе у тешким животним условима.

Bећ неколико година уназад ова акција почиње одмах након Дечије недеља када се организује акција „Деца деци“, током те акције обично се прикупи већи број донација у виду слатких пакета али и одеће, обуће, школског и хигијенског прибора за децу… Прикупљање ових донације се и ове, као и претходних година, наставило и трајаће до краја новембра у Центру за децу и младе уз сарадњу са другим цивилним организацијама и установама.

Током овог периода се свака донација од стране грађана пажљиво сортира уз помоћ волонтера, спискови које поседује организатор се допуњују уз сарадњу са Центром за социјални рад и другим локалним организацијама које располажу са подацима о породицама и деци која су социјално и материјално угрожена. Увид у спискове имају само стручна лица, подаци су строго контролисани а донације, пакетићи и поклони су персонализовани за свако дете и за сваку породицу.

Ова прилично комплексна велика акција у овом облику допринела је томе да у последњих неколико година сва деца на територији општине Бечеј бар током новогодишњих празника се обрадују поклону, да има лично Деда Мраз уручи пакетић али и да се породице помогну да се деци обнови зимска одећа и обућа, да се снабдеју школским прибором, књигама и едукативним материјалом за образовни рад у школи али и код куће.

Током претходног периода и већи број локалних привредника и установа су подржавали ову акцију па је тако омогућено да се кутије за прикупљање помоћи налазе у трговинским и другим објектима где је могуће да запослени или клијенти и купци оставе своје новчане донације али и да евентуално нешто из асортимана радње у којој се налазе купе и донирају. У сваком објекту добићете инструкције особља и видно истакнуту кутију на којој се налази препознатљив плакат да је у питању донација (новчана или у роби) у оквиру ове акције.

Постављање кутија организатори су започели већ прво вече фестивала БЕ:ФЕМОН у Градском позоришту Бечеј. У Позоришном клубу је постављена кутија првог дана фестивала за љубитеље позоришта који су желели да помогну да се прикупе новчана средства за куповину слатких пакетића и играчака. Током ове недеље почела је даља дистрибуција кутија. Организатори су позвали грађане да се прикључе овој акцији, „да и они буду неком Деда Мраз“ ове године и да потраже места где могу да оставе прилог. Током наредног периода на фејсбук страници Друштва пријатеља деце биће објављен и тачан списак локација.

Подсећамо да у нашој општини према званичним подацима има преко 600 деце која живе у тешким материјалним условима, којима је потребна помоћ за свакодневно преживљавање заједно са њиховим породицама али им је такође потребно и мало радости посебно када почну новогодишњи празници и када већина деце добију у својим породицама и по десетак пакетића и мноштво играчака испод јелке у топлом дому од родитеља, бака и дека, родбине …

Акцији „Буди и ти неком Деда Мраз“, коју организује Друштво пријатеља деце и књижара „Призма-93“, прикључила се традиционално и Трећа месна заједница у Новом селу. Прикупљање средстава и робе за израду пакетића за децу која живе у тешким животним условима посебно је важно за ову месну за-једницу јер, на жалост, највећи број деце којима је ова хуманитарна акција намењена живе баш на територији Новог села, чак 166 деце са списка имају ту пребивалиште. Тим поводом је сазвана и конференција за штампу претходне недеље.

Знатно је проширен број локација где су постављене кутије за прилоге, како за новчане прилоге тако и за прилоге у роби (слаткиши, прехрамбени производи, играчке, средства за хигијену, књиге, школски прибор и сл.).

До сада се више од 25 установа, институција и локалних привредника прикључило овој акцији својим донацијама али су и поставили кутије за прилоге грађана у својим радњама или радним просторима.

Поред тога, према речима Изабеле Шормаз, председнице Друштва пријатеља деце веома је важно рећи да ова акција има и шири друштвени утицај од саме поделе пакетића за новогодишње празнике.  Изабела Шормаз је рекла да ова акција има, пре свега, циљ да скрене пажњу јавности на постојање великог броја деце која на територији општине Бечеј живе у тешким условима чак и дубоког сиромаштва.  Ова акција има за циљ да се интервенцијом јавности тај статус деце што пре поправи, да се помогне не само њима неком играчком или слаткишима за празнике него и њиховим породицама у стању сиромаштва у којем они живе. Изабела Шормаз је додала да њихов циљ је да деца која живе у тим условима што пре остваре своја права на, најпре, образовање па затим и своја права на рад, да што пре и на тај на-чин они помогну својим породицама да изађу из тог зачараног круга сиромаштва и да се тај број деце, али и породица које живе на ивици егзистенције смањи у нашој општини.

„На територији целе општине Бечеј имамо 264 деце до 11 година којима је неопходно да обезбедимо пакетиће, то је минималан број. Ми ћемо такође поред ових пакетића поделити и 40 пакетића за децу која су већ годинама укључена у наш програм социјално-педагошке подршке. Већина ових породица са којима радимо и даље живе веома тешко али је веома важно да су кроз овај програм укључени и родитељи у процес, они већ имају и другачији приступ програму, доста њих су у међувремену засновали радни однос али деца је важно да деца и даље редовно долазе на програме подршке учењу и раду. Ми смо сигурни да ће они након овог програма не само завршити основну школу него и средњу једног дана. Имамо заиста, кад је тај програм у питању, лепе резултате.“ – рекла је Шормаз.

„Савет Треће месне заједнице је пре четири године донео одлуку да средства из нашег фонда преусмеримо на куповину новогодишњих пакетића из тог разлога што знамо да на територији Треће месне заједнице живи већи број малишана у тешким условима. Из тог разлога наша тежња је била и остала да допринесемо осмеху те деце дарујући им новогодишње пакетиће. Празници су пред нама, то је вре-ме даривања и овом приликом би позвала и друге месне заједнице, локалне предузетнике, наше драге суграђане да се прикључе овој прелепој хуманитарној акцији да она буде што успешнија.“- рекла је Ерика Блажић, председница Савета треће месне заједнице. Пакетићи су обезбеђени за децу до напуњене 10. године, прикупљање донација је до 20. новембра. Пакетићи ће бити подељени почетком децембра.

Прилози се прикупљају до краја децембра. Обратите пажњу на овај плакат или кутију у вашој радњи на ћошку и „Будите и ви неком Деда Мраз“!