Óbecse

Életbe lépett az energetikailag veszélyeztetett fogyasztókat védő rendelet

A veszélyeztetett fogyasztókat továbbra is kedvezményes villanyszámla illeti meg, hiszen Szerbia kormánya az Energiaügyi Minisztérium javaslatára új rendeletet fogadott el az energetikailag veszélyeztetett fogyasztókról. A rendelet értelmében a legkiszolgáltatottabbaknak joguk lesz csökkentett villany, gázés fűtésszámlához.

Az új rendelet pontosan meghatározza, hogy ki és milyen feltételekkel jelentkezhet a kedvezményekért. Az új szabályozás módosította az energetikai szempontból védendő fogyasztói státusz megszerzésének feltételeit, ezért a jövőben lényegesen több polgár kap kedvezményt az áram, gáz és távfűtés árából – ezentúl például egy háromtagú család, amely átlagosan 4700 dináros áramszámlát fizetett havonta, védendő fogyasztói státusszal 1565 dináros kedvezményt kaphat a számlából.

Hogyan lehet pályázni?

Minden pályázati követelmény megtalálható a minisztérium és az ön-kormányzatok honlapján, a jelentkezés folyamata pedig egyszerű. Az online jelentkezés mellett személyesen is lebonyolítható a folyamat, hiszen az önkormányzati irodákban kérésre kinyomtatják az űrlapot a polgárok részére.„A tavaly 68 ezren vették igénybe ezt a lehetőséget, amire az állam az idén 4 milliárd dinárt különített el” – jelentette ki Milan Aleksić energiaügyi miniszterhelyettes.

Mikor számíthatnak a polgárok az első kedvezményes számlára?

Aleksić szerint az, hogy a polgárok mikor kapnak kedvezményes számlát, kizárólag a helyi önkormányzatok hatékonyságán múlik. A védendő fogyasztói státusz igénylésének fő kritériuma a háztartások, illetve egyének vagyoni helyzete, de ezentúl a falusi háztartások esetében nem lesz négyzetméter szerinti korlátozás, hanem csak az ott lakók bevételét veszik alapul az energetikai szempontból védendő fogyasztói státusz megadásának mérlegelésekor.