Економија

Елвисине ручно прављене декорације за кућу

Елвиса Бајић је домаћица, живи у Радичевићу, потиче са Косова, живела је у Бечеју неких двадесетак година док се није удала. Има троје деце и поред свих обавеза у кући за себе каже да воли да се бави креативним стварима и ручним радовима, зна да плете, штрика, прави украсно цвеће од папира. Прати са великом пажњом сајтове са рукотворинама, све што види покуша и сама да направи. 

Елвисин инстаграм профил је веома посећен, фејсбук такође, њене корпице које прави од папира су веома декоративне и лепе. Направили смо кратак разговор са њом о техници рада, о идејама о томе на који начин преко интернета пласира своје производе.  

БД: Одакле идеја да почнете да се бавите овим занатом и како се та техника рада зове?

  • Налетела сам сасвим случајно на интернету како жене плету корпице од папира за Ускрс, и свидело ми се па сам одмах сутрадан и сама пробала да то урадим. То је класично плетење као са трском, прућем на начин како су то радиле старије генерације, стари занат је у питању само што ја то сад радим са ролованим папиром од којих добијам штапиће, користим старе новине, лепак. Прво се штапићи праве, након тога то иде на фарбање и на крају на лакирање да би били савитљиви за плетење. Од њих онда плетем на класичан начин предмете као од прућа. На крају производ се поново лакира да би облик био постојан, да би корпица била чврста и имала отпорност јер циљ ми је да финални производ буде и употребљив и постојана самим тим и користан дуже времена. 

БД: Колико дуго се бавите тиме, коме су намењени ти производи, да ли их продајете? 

  • Почела сам релативно скоро, негде пред ову Нову годину, бавим се тиме неких 8 месеци. За сада купци су ми углавном ту у непосредном окружењу, они до којих могу да дођем лично или путем интернета, из Радичевића и околине, али било је и оних који су наручили неке производе из Крушевца на пример, наручили су плетене зеке за Ускрс 

БД: Колико је креативан тај посао, колико је било потребно времена да научите технике плетења, формирања облика?

  • Овај посао је много леп, свакако је креативан, али је и за људе који имају пуно стрпљења, јер треба доста времена да се штапићи направе, да се офарбају и припреме за рад. Кад већ дође до плетења то иде релативно брзо  али, наравно,  све зависи од тога ко шта тражи, колико је компликован облик. У сваком случају, потребно ми је од два па чак и до 5 дана да завршим производ који је наручен. Оно што је важно је да можеш да направиш различите облике, боје и да направиш нешто што ће бити лепо и декоративно за сваку кућу. 

БД: Шта све нудите од производа?

  • За сад немам много јер углавном ја урадим по поруџбини па продам одмах али кад имам времена урадим нешто или за себе или за пријатеље, да покажем да могу да урадим и нешто другачије.  

БД: Како набављате материјал за рад, да ли је све доступно на нашем тржишту? 

  • Ангажовала сам све људе око себе да ми скупљају новине, али углавном узимам од мојих у породици, они имају пекару па ми донесу штампарски папир. Лепак, лак и боје узимам у Бечеју. Има да се купи све што ми треба и доступно је. 

БД: Да ли имате адекватан простор и услове за рад, радионице? 

  • За сад немам неку посебно радионицу, радим где стигнем у кући,али планирам ускоро да себи издвојим неки простор за рад. 

БД: Колико је исплатив тај посао, да ли су циљ само клијенти овде у граду локално или продајете и ван града због испоруке?

  • Искрено мислим да је још рано да проценим да ли је посао исплатив или не али до сада што сам радила, зарадила сам лепо и остало ми је од тог новца да купим материјал за даље. За сада радим и продајем ту само у околини села и у Бечеју али  се надам да ће се посао проширити и да ће бити више наруџбина. 

БД: На који начин продајете производе, да ли имате радњу или продаја иде онлајн и да ли сте задовољни како то функционише? 

  • За сад су ми наруџбине и продаја углавном онлајн и лично у селу.  Ипак у већини случајева то је онлајн преко инстаграм профила Handmade Visa и фејсбук профила Младен Елвиса Бајић ту могу да се виде и моји радови до сада. 

БД: Какви су планови за даље, да ли имате жељу да проширите понуду?

  • Моји планови у вези са овим је да идем ка томе да се посао прошири и да дођем до што више потенцијалних купаца. Желим да људи чују и виде шта радим, јер нема пуно њих који се баве овим, јако је креативно и најважније ми је да направим неке корисне ствари за кућу или за декорацију. Посебно је атрактиван програм за празнике. 

 БД: Колико особа ради у вашој радионици, да ли је у питању породични посао?

  • С обзиром да немам претерано пуно посла сада и да сам тек почела, углавном све радим сама, мада имам и помоћ, супруг је ту да реже папире а старији син да броји штапиће,  ја радим све остало, плетем. Ако крене како треба можда може и да постане неки мали породични посао. Ту треба ипак доста времена и труда уложити.