Épül az olasz textilüzem Óbecsén

Az olasz Norman Group júniusban kezdte meg alsóneműt, kötöttárut és sportruházatot gyártó üzemének az építését az óbecsei ipari övezetben, de a tervek szerint a gyárban textilfestő részleg is lesz. A zöldmezős beruházás értéke 6,5 millió euró. Az önkormányzat a 2,5 hektáros telket 12,6 millió dinárért adta el az olasz cégnek, amiről a szerződést az önkormányzat és a Norman Grouphoz tartozó, belgrádi székhelyű I-Novi tekstili Kft. tavaly novemberben írták alá.
Sandra Popov, az óbecsei közigazgatási hivatal gazdasági, beruházási, gazdaságfejlesztési és környezetvédelmi osztályának a vezetője elmondta: az önkormányzatra immár csak a parcella vízellátásának a biztosítása hárul, és ennek a kötelezettségének 1,5 millió dinárból szeptemberre eleget is fog tenni.
– A beruházónak eddig egyetlen gondja adódott, mégpedig azért, mert a megvásárolt teleknél lévő, a PIK Mezőgazdasági Kombinát tulajdonát képező földön lévő csatornát nem tartották karban, és mivel ezen a környéken magas a vízállás, tele volt iszappal. Ezt a gondot végül a vállalatnak sikerült megoldania. Jelenleg egy belgrádi cég készíti elő a terepet, a gyár pedig egy Olaszországban előkészített montázsépület lesz, amelynek az elkészítéséhez a beruházó állítása szerint 3-4 hónapra lesz szükség, de a felállítása már sokkal gyorsabban fog menni – mondta el Sandra Popov.
Tallós Boglárka, az I-Novi Tekstili Kft. humánerőforrás-igazgatója elmondta: a munkálatok teljes körű befejezését év végére, de legkésőbb márciusra tervezik.
– A munkaerő toborzása még javában folyik, többek között termelési igazgatót, varrónőket és másokat is keresünk. A közhiedelemmel ellentétben egy magáncégnél, mint amilyen a miénk, nincsenek előre lezsírozva az állások, érdemes ezért ellátogatni a honlapunkra (www.i-novitekstili.rs/konkursi) – emelte ki Tallós Boglárka.
Mauro Gorgaini, a Norman Group tulajdonosa a szerződés tavalyi aláírásakor elmondta: az óbecsei beruházással a nagy márkáknak is dolgozó textilgyár 50 százalékkal tudja majd bővíteni a kapacitását, és Óbecsén innovatív technológiával, új gépekkel folyik majd a termelés. Az üzemnek nagyjából 270 alkalmazottja lesz, közülük 250-en – zömében nők – fognak a termelésben dolgozni.

F.R.