Друштво

ЕТШ и ШОСО „Братство“: Представљена два пројекта, софтвери за баштованство и финансије

У две бечејске школе прошле недеље представљена су два различита програма које реализују две цивилне организације, Фондација Pro Scientia Naturae и Удружење баштована из Сенте, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Овим презентацијама је присуствовала државна секретарка у министарству просвете Анамариа Вичек.

Најпре је у Економско-трговинској школи у Бечеју представљен програм „Новац са хиљаду лица“ – двојезични (српски/мађарски) онлајн едукативни програм за развијање финансијских компетенција ученика средњих школа.

„Ово што је данас представљено ученицима и наставницима од стране Фондације је једно ново средство савремене наставе. То само значи да данашња настава више није везана само за учионицу него смо се већ одавно преселили у неки други простор и то је онлајн простор. Комплетно градиво се налази на онлајн платформи и то је веома повољно за све оне који желе да уче о финансијама. Финансијску писменост морамо да развијемо кроз компетенције ученика  и мислим да ће ова платформа у томе много помоћи.“-  рекла је Андреа Галго Ференци, професор у Економско-трговинској школи.

Ласло Ленђел из Фондације Pro Scientia Natura jе додао: „Путем ове платформе деца уче како се користи новац, посебно у данашње време и на дигитални начин, шта је новац. Ми смо овај програм урадили на један веома модеран начин, да све иде преко дигиталне платформе која садржи видео садржаје са предавањима и лекцијама али и квизове који ће омогућити корисницима да провере шта су научили и сазнали о теми која се обрађује. Све ради и функционише онлајн, повезује преко QR кодова. Морам да нагласим овај програм омогућава да се  у ствари учи кроз игру, то је једна од метода ове платформе.“

Након посете Економско-трговинској школи делегација из цивилних организација и Министарства је посетила и ШОСО „Братство“ у којој се школују деца на на смеру вртлара и цвећара. Тамо је представљен програм Удружења баштована из Сенте који је и прошле године представљен у ОШ „Петефи Шандор“. У питању је интерактивна платформа за едукацију деце о биљкама и баштованству која ће моћи да се примени и у настави у овој школи.

„У питању је један образовни софтвер за смер вртлар и цвећар који се аплицира на једном сајту на којем су радили наши наставници. Тај програм је прилагођен ученицима са сметњама у развоју и то ће веома много значити нашим ученицима јер је јако мало таквих програма у Србији. Програм је двојезичан и ја мислим да ће се јако пуно користити код нас у настави. Комплетно програм је едукативан али је повезан и са праксом. У програм је унесен већ нацрт наше баште, програм детектује, препознаје поједине биљке које су означене на мапи. Када га препозна софтвер даје додатне информације, делове биљака, када и у којој сезони цветају, како се обрађују али све информације су у складу са тим колико деца у нашој школи могу да савладају градиво. На том смеру ми тренутно имамо око двадесетак ученика у нашој школи.“ – рекао је директор школе Золтан Хорват.

„Данас смо посетили у Бечеју оне образовне установе које имплементирају пројекте које реализују невладине организације а које су добиле дотације од Министарства просвете прошле године. Ово су све пројекти који су, ја мислим, врло квалитетни, врло интересантни, посебно за средњошколски узраст. Представили смо у Економско-трговинској школи пројекат који се зове „Хиљаду лица новца“ и који је веома значајан јер ојачава компетенције финансијске писмености код ученика. Након тога смо представили и пројекат у школи „Братство“ који је везан за гајење баштованских производа. Мислим да су овакви софтвери и програми који су прилагођени веома значајни за децу са сметњама у развоју и са инвалидитетом које се образују у овој школи. Пре свега због тога јер ће након школовања они добити такве компетенције помоћу којих ће моћи да се боље снађу у животу. – рекла је на крају посете о овим програмима Анамариа Вичек.