Друштво

Oбележен и овогодишњи Фаршанг фестивал

Фаршанг празником  се обележавају пролећне покладе у славу Сунца и доласка пролећа (хришћански празник који се слави 7 недеља пре Ускрса). У оквиру овог празника организују се маскенбали, балови, плесови и параде.  Петком се организују мале покладе (Kisfarsang). UNESCO  је 2009. године овај празник уврстио у списак нематеријалне светске баштине.

Локално познат „Карневал“ тј. Фаршанг у мађарској традицији прославља се као најава пролећа уз шарене костиме и пуно крофни. Но, овакви и слични фестивали су пролећни ритуали који су уобичајени у скоро свакој националној заједници у Европи. Најчешће су то костимиране параде деце која носе карневалске маске и на тај начин „терају“ зиму, обележавају формални испраћај зиме широм света. Ипак свака од ових традиција има и своје локалне карактеристике и специфичности.

Овај период обично почиње у фебруару до Пепелнице, када почиње пост непосредно пред Ускрс. За разлику од скромне исхране Великог поста, период Фаршанга има богат мени слаткиша и меса. Једна од препознатљивих посластица овог периода а специфична је и за мађарску традицију је карневалска крофна (Szalagos Farsangi Fank), раскошна посластица која се пржи у плитком уљу, а затим пуни кремом или џемом од кајсија и посипа шећером у праху.

За мађарске ученике, сезона ових карневала је веома важна и обично се прославља у школи. У овим приликама деца показују своје костиме, плешу, једу и забављају се. Врхунац Фаршанга су последња три дана, названа Фаршанг Фарка („реп Фаршанга“) и траје од такозване Фаршанг недеље до покладног уторка (или „Hushagiokedd“на мађарском).