Друштво

Фестивал по мери Бечеја

Туристичка организација општине Бечеј одржала је конференцију за новинаре на којој су говорили в.д. директор организације Горан Саџаков, члан општинског већа задужен за туризам, Миомир Јеленић, као и члан већа за културу, цивилне организације и регионалну срадњу Чаба Штефанига. Досадашње активности туристичке организације биле су усмерене пре свега на развој спортског туризма, па је одлучено да се допринесе развоју и других грана туризма у Бечеју.

Миомир Јеленић је у кратким цртама представио шта је то што се планира у наредном периоду што се тиче туристичке понуде нашег града. Пре свега у плану је улагање у туристичку инфраструктуру, изградња туристчко-рекреативног платоа Тиски врбак, улагање у развој речног и ловног туризма, као и улагање у марине на Тиси. Ткође, акценат ће се ставити на манифестациони туризам, па се тако у овој години планира око 30 манифестација, међу којима су оне традиционалне али и понека нова. Поред овога постоји и идеја да се повећају једнодневне или вишедневне посете нашем граду у виду дечијих екскурзија.

Оно што је Јеленић истакао јесте да за све ове идеје туристичка организација има помоћ и подршку локалне самоуправе и председника општине Драгана Тошића, добру сарсдњу са братским градом Чонградом али и са вишим нивоима власти, пре свега са Покрајином.

Тиски врбак

Презентација идејног решења за Тиски врбак била је одржана приликом посете покрајинског секретара за привреду и туризам, Ивана Ђоковића. Овом приликом, в.д. директор Туристичке организације, Горан Саџаков желео је да ближе и детаљније објасни шта је то у плану да се ради, како и када.

– Бечеј је уназад тридесетак година потпуно изгубио везу са Тисом, а она је наш озбиљан ресурс и треба да јој се вратимо, да се окренемо ономе што имамо и то искористимо, додао је Саџаков.

Простор на којем ће се радити подељен је на четири целине, а целокупна вредност пројекта процењена је на неких 35 милиона динара, тако да ће се радити по фазама, са идејом да целокупни пројекат  буде реализован до следеће године. Постоје приоритети, прво што ће се радити то је пошумљавање платоа на Тиси које ће бити започето већ у наредним данима, када ће радници ЈП Комуналца посадити врбе. Следеће на реду је куповина монтажне бине која ће заузимати простор намењен дешавањима као што су концерти, биоскоп на отвореном, позоришне представе и слично. Такође ове године би требала да се уради јавна расвета као и стазе за пешаке. Пројектна документација за бину је предата на конкурсу који је расписан у братском граду Чонграду и чека се само да се види да ли је пројекат прошао.

 

Тандрбал 2017

Поред свих манифестација које су планиране за ову годину, највећи акценат је стављен на Тандербал, фестивал на води, који ће се ове године први пут одржати у нашем граду. Фестивал ће трајати три дана од 4. до 6. августа, а отварање је предвиђено за петак, у поподневним часовим. Према речима Саџакова, у Бечеј воденим путем може да се стигне са све читири стране света, па је тако замишљено да се угости што више пловних објеката на Тиси, а да њихов долазак би означио отварање фестивала уз музику и ватромет. У току та три дана биле би организоване целодневне активности као што су вежбаонице, еколошке радионице, веслачке и стреличарске радионице, сликарска радионица, аеромоделовање, пливачки маратон, бициклистичке руте, забавне активности као што су препливавање Тисе са лубеницама, представљање гастрономских специјалитета из нашег краја и још много тога. Посебна атракција, каже Саџаков била би покушај да се премости Тиса људским телима тј. да се хватајући за руке направи ланац од једне до друге обале и да се на тај начин симболично споји Банат и Бачка.

Оно што је Саџаков желео да нагласи јесте да је ово само скица дешавања и да се свакодневно договара и преговара о новим идејама како би се направио фестивал по мери Бечејаца. У наредном периоду Туристичка опрганизација ће максимално радити на промоцији овог фестивала по већим градовима, штампањем пропагадног материјала, видео клиповима, као и на друштвеним мрежама. Такође, ово је била и прилика да се позову сви наши суграђани да учествују у овом пројекту, а да што мање њих буду само неми посматрачи.

Процењено је да ће ова манифестација коштати око 3 милиона динара, а финансираће се углавном путем спонзора и донатора.

Б.С.

 

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *