Друштво

Зашто нису обележене зоне школе?

Зона школе је део пута или улице која се налази у непосредној близини школе и као таква мора бити обележена одговарајућом саобраћајном сигнализацијом. Закон о безбедности о саобраћају предвиђа да се поставе саобраћајни знаци на којима ће јасно бити истакнуто да је у питању зона школе. На територији наше општине Бечеј, постоје школе које су заиста прописно обележене како хоризонталном, тако и вертикалном саобраћајном сигнализацијом, али такође постоје и оне које то уопште нису. Управо зато, покушали смо да сазнамо ко је надлежан за постављање сигнализације и зашто је нема у појединим зонама школе. У вртлогу надлежности, почевши од општине и саобраћајног инспектора, преко начелника општинске управе, дошли смо до ЈП Комуналац.

У општини Бечеј управљач јавних путева је ЈП “Комуналац” које врши замену оштећене или недостајуће постојеће саобраћајне сигнализације на основу редовних обилазака терена радника ЈП “Комуналац” Бечеј, на основу пријава грађана, Месних заједница и свих других, док се постављање нове саобраћајане сигнализације ради на основу решења о техничком регулисању саобраћаја које издаје општински орган надлежан за послове саобраћаја.

Замена оштећене или недостајуће постојеће саобраћајне сигнализације се врши по редоследу пријава. Постављање нове саобраћајане сигнализације ради се на основу решења о техничком регулисању саобраћаја које издаје општински орган надлежан за послове саобраћаја.

Када је реч конкретно о Зеленој улици и школама у њој које нису правилно означене у ЈП Комуналац добили смо одговор да је за додатно регулисање саобраћаја саобраћајном сигнализацијом у  зонама школа надлежан општински орган за послове саобраћаја, а да је ЈП Комуналац  надлежно и обавезно да врши замену оштећене или недостајуће постојеће саобраћајне сигнализације у тој зони.

С`обзиром да недостатак саобраћајне сигнализације и учешће у саобраћају несавесних возача представља један од кључних фактора када је у питању сигурност деце на путевима, зато ћемо се ми ипак потрудити да у неком наредном периоду сазнамо зашто зоне школе нису на свим местима прописно обележене. Последњих пар година велики акценат се ставља на едукацију деце у вези саобраћаја и то је свакако за похвалу, али ипак остаје питање како едуковати несавесне возаче.

У сваком случају, грађани уколико примете да је негде неопходно заменити оштећену или недостајућу постојећу саобраћајну сигнализацију могу да се  обрате управљачу јавног пута ЈП “Комуналац” а у вези свих осталих питања општинском органу надлежном за послове саобраћаја.

 

Jelena Janković Ćuk

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *