Друштво

Инвестиције за 2017. годину

За ЈП Водоканал ова 2017. година свакако представља годину пуну инвестиција и радова на целој територији наше општине. Неки од радова су већ започети, неки ће тек почети у народном периоду али сви ће бити завршени у овој години. Велики део новца за инвестиције је обезбеђен из Секретеријата за привреду, водопривреду и шумарство, нека средства су добијена од Фонда за заштиту животне средине,  а за неке пројекте ће се тек конкурисати како би обезбедили новац, истиче директор Водоканала, Зоран Грбић.

Радови који су започети су изградња канализације у улици Стевана Којића и Ђуре Јакшића од улице Радивоја Симића до Димитрија Туцовића, у дужини од око 2 километра. Изградња канализационе мреже на овом потезу имаће вишеструки значај за све. Наиме, на том делу налази се и каналић где је уназад годинама пуштана фекална канализација јер су многи несавесни грађани спровели канализационе цеви до њега, иако је он уствари предвиђен само за атмосферску воду. Планирана је и његова санација, и на тај начин ће се у великој мери смањити његова загађеност, а људи који живе на том потезу више неће имати проблема са септичким јамама. Са друге стране, то ће повећати прилив средстава у Водоканал како од прикључака тако и касније од коришћења. Вредност ове инвестиције је 14 милиона динара.

Такође радови су започели и на изградњи канализације отпадних вода у деловима Републиканске улице, као и у Синђелићевој улици у дужини од 233 метара и у улици Милоша Бугарског укупне дужине 367 метара. Обезбеђена су и средства за изградњу канализације отпадних вода у делу Новосадске улице у дужини од око 500 метара и радови би требали да започну у наредних двадесетак дана.

Вода у Бачком Петровом Селу одувек је представљала проблем, а како ствари стоје од ове године Петровоселци више неће имати проблема са тим. Одобрена су средства за прикључни цевовод у БП Селу у дужини од око 657 метара. Такође, у поступку јавне набавке су и прва етапа, водозахвата у селу која представља изградњу хидрофорске кућице. Наиме, постоје два бунара са белом водом која су избушена 2008. године и фактички је у плану да се они повежу како би грађани села имали и белу воду за пиће, а не као до сада само жуту.

Што се тиче друге етапе, она подразумева опремање те хидрофорске кућице са хидромашинским и електро материјалима.

Постоји идеја и за трећу етапу, која је уствари најскупља и према речима Грбића, за сада је још увек “на дугом штапу”, а то је замена комплетних водоводних цеви, с`обзиром да је ту пролазила жута вода која је прилично агресивна па се не зна тачно у каквом су стању те цеви.

– На овај начин би се потпуно заокружила та прича о водоснабдевању у Бачком Петровом Селу и његови становници би најзад добили сто посто исправну белу воду, истиче Грбић.

Такође, у поступку јавне набавке је и замена моторних лептирастих вентила на фабрици воде, као и канализација отпадних вода у улици Петефи Шандора, Републиканској, Дожа Ђерђа, Танчић Михаља и Димитрија Туцовића у дужини од око 1500 метара.

Укупна дужина канализација која ће се урадити ов године је око 4,5 километара, а укупна вредност тих инвестиција процењена је на око 102 милиона динара без ПДВ-а.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *