Друштво

Фондација Марина Ковачев: 100 заштитних визира за Дом здравља

Данас је у бечејском Дому здравља испред улаза у Хитну службу у име „Фондације Марина Ковачев“ Маринин брат Никола Ковачев предао донацију од 100 пластичних заштитних визира за заштиту медицинског особља у Дому здравља. Визире је примила директорица ове установе др Косана Нешић и захвалила се Фондацији и Николи на овом, у овом моменту, веома важном поклону који ће свакако допринети бољој заштити запослених. Она је рекла да Дома здравља од раније већ има 80 визира али да ће са овом донацијом сада скоро сви запослени  у свим амбулантама имати и овај облик заштите уз стандардне маске и рукавице и одећу.

Донација је, каже се у саопштењу Фондације, обезбеђена захваљујући сарадњи са  групом Визионари Србије која је оформљена  20. марта као иницијатива на фејсбуку. У овом моменту има око 50так умрежених израђивача визира и они их волонтерски  производе на 3D штампачима широм Србије и донирају их као додатну заштиту у условима епидемије претежно здравственим радницима. Чланови ове групе су професори, биолози, хемичари, технолози, предузетници. Ови визири нису на продају, раде се искључимо на волонтерској бази и донирају их установама бесплатно.

«Фондација Марина Ковачев» обезбедила материјал за израду 1000 визира, од којих је 100 поклоњено нашем Дому здравља, док ће остатак бити дониран другим местима у складу са потребама.

У саопштењу Фондације каже се „Ми на овај начин желимо да обележимо две година како Марина више није са нама, и да наставимо њену хуманитарну и волонтерску мисију. Донација је намењена covid-амбуланти у Бечеју, Служби хитне помоћи, амбулантама у свим насељеним местима, као и стоматолозима, и биће распоређена у складу са процењеним потребама од стране Дома здравља.“