Óbecse

Fürdővárosi státusz van, gyógyfürdő nincs

A fürdővárosi státuszt az 1930-as években szerezte meg Óbecse, és az akkori gyógyfürdő mellett még a múlt század nyolcvanas éveiben is volt szálláshely, étterem. Aztán jött a rendszerváltozás, ezeket az épületeket lebontották, és valószínűleg a fürdővárosi státuszra vonatkozó szabályok is megváltoztak. Ezt a státuszt valamikor a hetvenes években vesztette el Óbecse.

A városban három geotermikus furat is van, a legújabbat a zsilip közelében még 2011-ben fúrták ki elsősorban egy leendő gyógyfürdő miatt, de azóta sem hasznosították – Óbecsének ugyanis nincs gyógy-fürdője.

Ljubomir Pavlović geológus mérnök is a tagja volt annak a csapat-nak, amely egy több mint 100 oldalas dokumentumban foglalta össze: milyen adottságokkal rendelkezik Óbecse, amiért megilleti a fürdőváros státusz?  A szerb kormányt sikerült is meggyőzniük, így 2013 januárjá-ban Óbecse visszaszerezte a fürdővárosi státuszt.

A zsilipnél lévő furat vize 67 fokos, a minőségét mind a belgrádi, mind a sokobanjai rehabilitációs intézet igazolta. Az új furat vize poszttraumás és reumás kezelésekre, valamint különböző bőrbetegségekre, különösen pikkelysömör gyógyítására is alkalmas. Az óbecsei termál-víz legalább olyan jó, ha nem jobb, mint a melencei, a magyarkanizsai vagy a magyarországi gyógyfürdőké, mégsincs gyógyfürdő a városban. Ennek ellenére szerettük volna visszaszerezni a fürdővárosi státuszt – mondta Pavlovi.

Óbecsének tehát 10 éve ismét van fürdővárosi státusza, gyógyfürdője viszont továbbra sincs. Pedig 2000 óta minden hatalom ennek aberuházásnak az ígéretével kampányolt. 2011-ben például a magyar Aquaprofit Zrt-vel született egy szándéknyilatkozat, de a cég elállt a beruházástól. 2016-ban egy kuvaiti sejk szeretett volna állítólag épp Óbecsén beruházni, de ebből sem lett semmi. 2018-ban egy titokzatos hazai befektetőt is belengettek az óbecseieknek, de még mielőtt kiderült volna a neve, kútba is esett az üzlet.

A Tisza-parti lóversenypályán, ahova a leendő gyógyfürdőt álmodták meg,
jelenleg egy illegális szemétlerakó van kialakulóban

A remény legutóbb akkor csillant fel, amikor 2021 márciusában elhelyezték a Jovan Zmaj utca 85. alatt a négycsillagos Hotel Experience alapkövét. A 2200 négyzetméternyi alapterületű, közel 30 szobás, 80 férőhelyes, wellness- és spa-szolgáltatásokkal rendelkező szálloda beruházója (papíron) a 2016-ban alapított helyi Obrock Food Kft., amely a Prosperitati Alapítvány 2019-es turisztikai fejlesztésekre kiírt pályázatán egymillió eurónak megfelelő 120 millió dinárt nyert, ami a hotelépítésre szánt összeg 40 százaléka. Az 1000 dináros alaptőkéjű óbecsei cégnek a pályázathoz szükséges önerőt és a beruházáshoz szükséges tőkét is a budapesti Arthur Bergmann Hungary Zrt. biztosította. (Az Obrock Food Kft. a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség adatai szerint tavaly június-ban nevet változtatott, azóta Experience Lux néven működik.)

És hogy mi köze mindennek a gyógyfürdőhöz? Az Arthur Bergmann Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója, Gál Miklós a Hotel Experience alapkövének a letétekor azt nyilatkozta: ez a 2,5 millió eurós szállodaberuházás a cégcsoport méretéhez képest kicsi, de azért fontos, mert egy pionír projektről van szó, ugyanis szeretnének jóval nagyobb projektekbe is belevágni Vajdaságban, amihez előtte tapasztalatot kell szerezniük Szerbában. Ahhoz a nagyberuházáshoz, amire az ügyvezető igazgató utalt, az Arthur Bergmann Hungary Zrt. állítólag kb. egymillió euróért vásárol(t) mintegy 10 hektárnyi telket Óbecsén, a Tisza-parti lóversenypályán, ahova szállodát, gyógyfürdőt és aquaparkot szeretnének építeni. Arról, hogy a cég kifizette-e a már a telek árát, érdeklődésünkre nem tudtak válaszolni az önkormányzatban, nem hivatalos forrásból viszont úgy értesültünk, hogy az árat részletekben törleszti a cég.

A beruházó két évvel ezelőtt még úgy tervezte, hogy 2022 végére kész lesz a Hotel Experience, de jelenleg úgy tűnik, messze még az épít-kezés vége. F.R.